Mediteranskoj će prehrani uskoro biti dodijeljen status Svjetske baštine UNESCO-a kako bi ju se zaštitilo od nasrtaja nezdrave hrane, objavio je talijanski ministar poljoprivrede.
Upravo se Talijani posljednjih godina intenzivno trude da prehrana koja obiluje
vlaknima, a oskudijeva mastima, bude službeno priznata od strane UN-ove
agencije za kulturu i obrazovanje.
Najveći
zagovornici mediteranske prehrane bogate maslinovim uljem,
tjesteninom, rajčicama i ribom tvrde kako ovaj način prehrane smanjuje rizik od bolesti srca i karcinoma
te pospješuje životni vijek.
“Riječ je o sjajnom uspjehu za našu zemlju, kulinarsku
tradiciji i kulturu. Mediteranski način prehrane
predstavlja stil življenja temeljen na konzumaciji lokalnih proizvoda s prijateljima
i obitelji”, poručio je Giancarlo Galan, talijanski ministar
poljoprivrede.
Međutim, UNESCO-v glasnogovornik
iz Pariza poručuje kako odluka o tome hoće li mediteransku prehranu uključiti
na popis Svjetske nematerijalne baštine još nije donesena.
“Ako se takvo nešto i dogodi, UNESCO-v će popis po
prvi puta biti “obogaćen” nacionalnim ili regionalnim oblikom prehrane.
To bi želio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji tvrdi da francuska
kuhinja predstavlja najbolju svjetsku gastronomiju”, poručuju iz UNESCO-a.
Konačna odluka o uvrštavanju mediteranske prehrane na popis Svjetske nematerijalne baštine bit će poznata krajem godine.
K. R.