Novosti

Nacionalni je dan borbe protiv raka dojke

Rak dojke maligna je bolest od koje obolijeva sve više žena. U Europskoj uniji od raka dojke svake dvije minute oboli jedna žena, a svakih šest minuta jedna umre.

U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena. Ako opaku bolest želite pobijediti hranom, pravo je vrijeme da usvojite savjete poznate američke dijetetičarke dr. Mary Flynn: Hranom protiv raka dojke!

Ne zaboravite na mamografiju!

Mamografija je opće prihvaćena kao najbolja metoda za otkrivanje ranog raka dojke, prije nego postane opipljiv. Dobro organiziran program postavljen prema Europskim smjernicama za osiguranje kvalitete pregleda i dijagnoze raka dojke smanjuje smrtnost žena koje boluju od raka dojke starijih od 50 godina za najmanje 25 posto. Ako imate između 50 i 69 godina, trebali bi obavljati mamografske preglede svake dvije godine, prema programu kojega nudi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke a napravljen je prema gore spomenutim Europskim smjernicama.

Držite težinu pod kontrolom

Prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost utječu 25-33 posto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa tjelesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promjena u načinu života koju žene mogu napraviti da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.

Otvorena vrata udruge Sve za nju

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i listopada kao međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, udruga Sve za nju vas pozivan na dan otvorenih vrata koji će se održati 19. listopada od 15 do 19 sati u prostorijama Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka Udruge (Kneza Mislava 10, Zagreb).

Na danu otvorenih vrata ćete pronaći sve odgovore o bolesti raka dojke, upoznati se sa terapeutima i svim uslugama koje Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka pruža u potpunosti besplatno.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo