Nova tehnološka rješenja za postizanje učinkovitosti i ekonomičnosti zdravstva - Ordinacija.hr

Novosti

Nova tehnološka rješenja za postizanje učinkovitosti i ekonomičnosti zdravstva

Više od 400 zdravstvenih, farmaceutskih i IT stručnjaka okupit će se 15. travnja u agrebačkom Hypo Centru na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine. Konferenciju “Budućnost je sada” organiziraju Večernji list, portal Ordinacija.hr i HIT konferencija, a podržava je i Ministarstvo zdravlja, pa će jedan od govornika biti i ministar zdravlja Dario Nakić. O promjenama i trendovima u zdravstvenom sustavu te važnost da se ne njima
govori razgovarali smo s njegovim zamjenikom, doktorom Ivanom Bekavcem.

Kolika je važnost konferencije “Budućnost je sada“?

S obzirom da je cilj Konferencije poslati pozitivnu poruku svim dionicima sustava i javnosti vezanu uz suvremena kretanja u zdravstvenoj industriji smatram kako je Konferencija komplementarna s aktivnostima Ministarstva. 

Koje su glavne promjene s kojima se suočava zdravstveni sustav?

Promjene u zdravstvenom sustavu idu u smjeru sve veće primjene novih tehnologija koje donose brojne pogodnosti kao što su smanjenje troškova, ušteda vremena, racionalizacija poslovanja i uvođenje većeg reda u sustav što u konačnici koristi i zdravstvenim djelatnicima i pacijentima. Korištenjem specijaliziranih softvera e-zdravstva doći će do smanjenja administrativnih obveza za liječnike kroz stvaranje informacijskih baza o pacijentima. 

Kako se Ministarstvo zdravlja i Hrvatska općenito prilagođavaju novim trendovima?

Ministarstvo zdravlja je u sklopu planiranih reformi predvidjelo i korištenje novih tehnoloških rješenja kao jednu od bitnih pretpostavki za postizanje učinkovitosti i ekonomičnosti. Dokaz zainteresiranosti Ministarstva zdravlja za ovakve projekte su i uspjesi sustava e-zdravstva i e-recepta.

Koji su planovi Ministarstva zdravlja za budućnost?

Planira se sve jače oslanjanje na inovativna tehnološka rješenja. To se odnosi na uspostavu centraliziranog integriranog informacijskog sustava za analizu i razmjenu podataka s e-liste čekanja, e-naručivanje i e-kartona. Također, cilj je i uspostava suradnje našeg informacijskog sustava sa sustavima zemalja Europske unije. Ostali planovi odnose se na uspostavu informacijskog sustava županijskih zavoda za hitnu medicinu, a Ministarstvo zdravlja se planira uključiti i u izgradnju sustava eHZZO, eSmjernica i
eLijekovi.

Važnost svježih ideja

Koliko je za napredak zdravstvenog sustava važna suradnja s farmaceutskom i IT industrijom te koliko  svježe ideje i mlade start-up tvrtke mogu pomoći? Budućnost napretka zdravstvenog sustava svakako leži i u jakoj suradnji s industrijom, a podupiremo i male tvrtke i start-upove koji su se pokazali kao bitni faktor u osmišljavanju inovativnih ideja u specijaliziranim područjima, pa i u zdravstvu. Svježe ideje su uvijek potrebne i dobrodošle.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo