Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom - Ordinacija.hr

Novosti

Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije, podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ove godine vodeća tema “Održivi razvoj: Obećanje tehnologije” usmjerena je na ulogu tehnologije u stvaranju poticajnog radnog okruženja, u kojem je tehnologija važna i neophodna u pružanju podrške osobama s invaliditetom upravo čineći razlika između “mogu“ i “ne mogu“.

Tehnologija postaje sve dostupnija, jeftinija i brža, i način je rušenja prepreka u svakodnevnom životu za osobe s invaliditetom na različitim područjima djelovanja s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava, kao i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije je poboljšanje kvalitete života te promicanje i zaštita prava i dostojanstva osoba s invaliditetom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini. Obilježavanje ovoga važnoga dana provodi se aktivnostima koje su u skladu s Milenijskim razvojnim ciljevima:

 Integriranje invalidnosti u društvo, uključujući perspektive invaliditeta u svim razvojnim procesima.

  • Rodna ravnopravnost: uključivanje žena i djevojaka s invaliditetom u razvojne procese.
  • Uključivanje djece i mladih s invaliditetom u procese razvoja.
  • Pristupačnost: uklanjanje zapreka i promocija invalidnosti u svim razvojnim procesima.
  • Promocija prikupljanja i statističke obrade podataka vezanih za invaliditet.

Znanjem se borimo protiv predrasuda

Osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. Stoga je važno “staviti se u cipele“ onih koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć, kako bismo ih bolje razumjeli i shvatili nužnost prilagodbi osobama s invaliditetom, njihove karakteristike i specifičnosti funkcioniranja, kao i ograničenja koje su posljedice oštećenja i bolesti s jedne strane, ali i prepreka koje im suvremeno društvo postavlja s druge strane. Pružajući ruku, darujući osmjeh, malim stvarima – činimo svijet većim i boljim!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo