Novosti

Održano predavanje o ugradnji umjetnih zglobova

Povodom predstavljanja Poliklinike Akromion u Zagrebu, i Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju u Krapinskim Toplicama, stručnjaci bolnice Akromion održali su predavanje o ugradnji umjetnih zglobova te o prijeoperacijskog pripremi i anesteziji prilikom ugradnje umjetnih zglobova.

Predavanje je otvorio prof. dr. sc. Nikola Čičak, dr. med., objasnivši važnost medicinskog napretka pri ugradnji umjetnih zglobova: “Danas nitko ne želi trpjeti bol i imati ograničenja u svakodnevnom životu. Ugradnjom umjetnog kuka pacijent dobiva bezbolan i funkcionalan zglob. Umjetni zglob kuka ogroman je napredak u liječenju kroničnog bolnog zgloba.“

Iako je danas operacija ugradnje umjetnog kuka rutinska, to ne znači da je jednostavna. “Da bi operacija uspjela cijeli kiruški tim mora biti na visokoj razini. Ortoped mora isplanirati i izvesti operaciju štedeći meke česti, mišiće kuka, postaviti komponente proteze u idealnom položaju, izravnati dužinu noge. Za brzi i kvalitetan oporavak bitna je dobra kirurška tehnika i odabir proteze prema pacijentu te motivacija pacijenta“, napomenuo je prof. dr. sc. Čičak.

Odabir proteze je jako bitan za krajni rezultat, a posebno za dugotrajnost proteze. Odabir proteze mora biti prema pacijentu, individualno ovisno o životnoj dobi, spolu, aktivnostima te o anatomskoj građi kuka.

U SAD-u 6 do 10% osoba u dobi od 80 do 89 godina ima umjetni kuk ili koljeno. Operacija se radi pod spinalnom anestezijom, pacijent je budan tijekom operacije ili drijema ovisno o tome što želi, a opravak je brz. O sigurnosti anestezije i perioperacijskim liječenjem ortopedskih bolesnika kratko predavanje održao je i Krešimir Oremuš, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, koji je 2011. stekao je diplomu Europskog Društva za regionalnu anesteziju i liječenje boli.

Ovom prilikom stručni tim Specijalne bolnice Akromion otvorio je i temu o važnosti transfuzije autologne krvi, odnosno vlastite krvi koja se prikuplja prije operativnog zahvata. Prof. dr. sc. Nikola Čičak objasnio je kako se tim putem spriječava prijenos uzročnika zaraznih bolesti i drugih imunoloških poslijetransfuzijskih reakcija.

Pred kraj, prof. dr. sc Čičak prezentirao je statistiku, kako na razini svijeta i Hrvatske, tako i Akromiona: Infekcija nakon ugradnje proteze kuka nije česta pojava, ali kada se pojavi veliki je problem kako za pacijenta tako i za kirurga. Postotak infekcija u svijetu se kreće od 1 do 1.5%., dok je u Hrvatskoj taj postatak je veći. U Akromionu ukupan postotak infekcije svih operacija u 7 godina iznosi 0,46%.

Postotak iščašenja proteze kuka kreće se od 2-4%, dok je u Akromionu je zanemariv i iznosi kod primarnih proteza kuka 0,7%.“ Ravnatelj bolnice Branimir Ćurić, mag.bioproc.ing, kako je stručnost oropeda prepoznata od strane vrhunskih sportaša koji su njihovi vrlo česti pacijenti.

Napomenimo da stručni tim Specijalne bolnice Akromion svakog mjeseca pacijentima i svim zainteresiranima nudi besplatne mini tečajeve na kojima je cilj informirati pacijente o cjelokupnom postupku pripreme za operaciju, samom operacijskom zahvatu i procesu rehabilitacije njihovoj ustanovi.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo