Novosti

Ovi koraci pomoći će vam da nadvladate neugodne simptome menopauze

Shutterstock

Menopauza je normalno životno razdoblje, isto kao što je to bio pubertet. Sjećate li se svog puberteta, kako ste ga preživjele? Tako možete i menopauzu.

Žene posjeduju mnogo „alata“ za prevladavanje neugodnih simptoma menopauze kao i kapacitet u sebi da se zavole i prihvate. Da bi to postigle, potrebno je samo preuzeti odgovornost za sebe i suočiti se s promjenom.

Peri-menopauza, menopauza i post-menopauza su prijelazna razdoblja u životu svake žene. Možda ste primijetile promjene u svom menstrualnom ciklusu, promjene u tjelesnoj težini i rasporednu masnog tkiva u tijelu ili teže podnosite navale vrućine. Oko 25% žena ne doživljava jako teške simptome menopauze, a većina žena osjeća kako im kvalitete života nije više na istoj razini.

Kvaliteta života mijenja se s brojem i izraženosti simptoma povezanih s menopauzom. Ti simptomi uključuju navale vrućine oko 10 do 60 puta tijekom dana koji mogu biti praćeni dnevnim i noćnim znojenjem, osjećajem mučnine, poteškoćama sa spavanjem, umorom, osjećajem iscrpljenosti, anksioznošću/depresijom i smanjenim libidom. Simptom koji može najviše zabrinjavati jest pad u kognitivnim sposobnostima i memoriji (tzv. brain fog).

Mnoge žene opisuju svoje iskustvo menopauze riječima: „Menopauza je kao da se jednog dana probudiš i imaš osjećaj da to nisi ti, kao da si u nekom drugom tijelu“. Percepcija stvari se također mijenja – ono što vas je nekad zabrinjavalo, više vas ne brine, dok s druge strane, ono što ste nekoć radile s lakoćom sad predstavlja napor ili u vama budi osjećaj napetosti.

U kulturi u kojoj se više cijeni mladolik izgled, žene se zbog promjena kao što manje gusta i snažna kosa ili nakupljanje kilograma u predjelu trbuha, mogu početi osjećati manje atraktivno. Negativne poruke koje upućujemo same sebi mogu dovesti do primjena u našim emocijama i ponašanju, koje u konačnici može dovesti do toga da se lošije osjećamo i razvijemo nezdrav stil života.

Upravo zato se važno podsjetiti da je menopauza normalno životno razdoblje, isto kao što je to bio pubertet. Tijekom menopauze događaju se brojne tjelesne i psihološke promjene, ali se one mogu savladati, prebroditi i mi usprkos njima možemo biti zdrave, lijepe i samopouzdane.

Stoga je važno da se dobro educirate o svojim simptomima i da budete iskrene prema sebi ako se s nekim od simptoma teško ili nikako ne možete nositi. Recimo, ako osjećate da je vaša tuga intenzivna, ili povremeno imate napade panike, tada bi bilo dobro da posjetite stručnjaka za mentalno zdravlje koji će vam pomoći da se osnažite i naučite same sebi pomagati. Kao što odlazimo stomatologu kada nas boli zub, tako bismo trebali otići i psihologu kada nas preplavljuju tuga i strah.

Nadalje, usvajanjem zdravog stila života postupno ćete dovesti do promjena u svojim mislim i emocijama. U psihoterapiji se ovakav oblik rada na sebi naziva „bihevioralna aktivacija“. Znači, prvo se moramo pokrenuti tjelesno da bismo se počele voljeti i prihvaćati!

Najjednostavnija i najpristupačnija aktivnost s kojom možemo započeti odmah je 20-minutno pješačenje na otvorenom. Tjelesna aktivnost može povećati osjetljivost mozga na hormone serotonin i norepinefrin, koji ublažavaju osjećaj depresije. Uz to može povećati proizvodnju endorfina, koji pomaže u stvaranju pozitivnih osjećaja i smanjuje percepciju boli. Nadalje, pomaže u gubitku tjelesne mase i masnog tkiva što indirektno utječe na raspoloženje i samopouzdanje. Potom, potrebno je promijeniti prehrambene navike tj uvesti zdravu prehranu u svoj život. Još jedna zanemarena, a izrazito važna, potpuno besplatna aktivnost za postizanje balansa, koju trebaju svi uvesti u svoj život (a ne samo žene u menopauzi) jest ispravno disanje.

Vjerujte mi, imate veliku moć mnogo toga za svoje zdravlje napraviti sami, samo vlastitom odgovornošću, postepenim osvještavanjem sebe i svijeta oko sebe te snagom volje, koja se vježba svakodnevno.

Tekst: Dr. sc. Maja Miljanović, mag. psych.

Više informacija pronađite ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo