Mariniranje mesa u pivu smanjuju razvoj kancerogenih spojeva koji se inače razvijaju pri termičkoj obradi mesa.
Pivo se u vaše prehrambene navike može uklopiti i na drugačiji način osim ispijanja, a on se sve češće koristiti u Hrvatskoj.
Radi se o korištenju piva kao marinade, njegovo uklapanje u smjese za kuhanje ili dodavanje u umaka sve to može imati povoljan učinak na naše zdravlje. Upravo o tome govori nutricionistica KBC-a Zagreb, Darija Vranešić Bender.
Osim što posebno oplemenjuje okus hrane u koju se dodaje, kada se koristi kao marinada, pivo može imati i povoljan učinak na zdravlje – istaknula je nutricionistica Vranešić Bendar.
Naglasila je kako pivo osigurava jedinstvenu aromu, dok ne moramo brinuti o udjelu alkohola pošto alkohol iz piva brzo isparava. Zbog toga, često se koristi kao zamjena za udio vode u juhama, gulašima i, već spomenutim, umacima. S obzirom da za pripremanje treba posebno kulinarsko znanje kako bi se znale kombinirati arome, nutricionistica smatra da će početnicima biti najlakše pripremiti tijesto s pivom, a ono daje tijestu potrebnu izdašnost. Osim toga, pivo može koristiti i za hranu koja se kuha na pari, odnosno kao njena baza. Kao najzanimljiviju upotrebu ističe se korištenje piva u marinadama.
Naime, čini se da sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju. Marinada pomaže upotpuniti okus, povećati sočnost i poboljšati teksturu pirjanog, prženog ili pečenog mesa i ribe, a ujedno pruža i zdravstvene prednosti. Naime, termička obrada mesa na visokim temperaturama, poput prženja ili pečenja na roštilju i u pećnici, potiče stvaranje štetnih spojeva – policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i heterocikličkih amina (HCA). Te skupine spojeva uglavnom imaju mutageno djelovanje i klasificiraju se kao karcinogene tvari. Međutim, dobra vijest je da se jela s roštilja ipak ne trebamo odreći jer istraživanja pokazuju da mariniranje mesa i ribe može uvelike smanjiti nastanak HCA-spojeva. – objasnila je nutricionistica KBC-a Zagreb.
Iako nije potvrđeno, smatra se da je za to zaslužan polifenolnim, odnosno da su zaslužni svi bioaktivni spojevi u pivu. Nutricionistica je spomenulo i istraživanje iz 2014. godine koje je pokazalo da marinada sa crnim pivom smanjuje stvaranje PAH spojeva, i to za 23 posto. Istraživanje iz 2008. je pak pokazalo kako je pivo bolji sastojak za hranu i od vina, kojeg smo naviknuli koristiti u različitim receptima.
Rezultati su pokazali da, iako su i vino i pivo učinkoviti u smanjenju određenih vrsta HCA-spojeva u pečenim odrescima, pivo je ipak pokazalo nešto bolji utjecaj. – istaknula je Vranešić Bendar.
Pročitajte i 5 najčešćih mitova o pivu te nazdravite sa svim njegovim zdravstvenim dobrobitima!
Foto: Shutterstock
G. Horvat