Novosti

Počeo je Tjedan prevencije raka vrata maternice!

Od 23. do 29. siječnja diljem Europe se obilježava peti tjedan prevencije raka vrata maternice.

Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association), a cilj je podizanje svijesti o bolesti uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

kRak vrata maternice ozbiljan je zdravstveni problem u Europi. Svake godine 60.000 žena oboli od raka vrata maternice u Europi, 30.000 ih umire, a više od 175.000 žena živi s ovom bolešću (u fazi liječenja ili ne). Većina slučajeva može se spriječiti kroz probir i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Jasno je utvrđeno da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80 posto slučajeva raka.Osim toga, danas postoje dva cjepiva, vrlo učinkovita u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a i koja mogu bitno smanjiti pojavnost raka vrata maternice ako se primjenjuju u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije.

Dakle, borba protiv raka vrata maternice u Europi nije stvar daljnjih znanstvenih istraživanja, već provedbe ovih javnozdravstvenih programa za koje znamo da su uspješni. Stoga sve europske zemlje moraju dati prioritet provođenju tih programa.

Knjižica – Prevencija raka vrata maternice

Brošura o cijepljenju protiv HPV-a

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo