Zdravlje

Zdravlje

Čimbenici rizika pogoduju razvoju raka vrata maternice

Prekriži rak vrata maternice
Rak vrata maternice uzrokuju određeni tipovi humanog papiloma virusa (HPV). Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih 40-ak može zaraziti genitalno područje muškaraca i žena.

Neki od tih genitalnih tipova HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, dok drugih 15 visokorizičnih tipova HPV-a mogu uzrokovati nepravilnosti u stanicama vrata maternice koje se mogu razviti u rak vrata maternice i to u razdoblju od oko 10 do 15 godina.

kČimbenik rizika za nastanak određene bolesti je nešto što može povećati šanse da se bolest razvije. Čimbenik rizika može predstavljati osobne navike, poput pušenja, koji je dobro poznat čimbenik rizika za niz karcinoma. Imati jedan čimbenik rizika za određenu bolesti ne znači da će osoba oboljeti, to jednostavno znači da su izgledi za to veći, nego kod osoba koje nemaju isti čimbenik rizika, uz pretpostavku da su sve ostale stvari jednake.

S obzirom na rak vrata maternice, visokorizični tipovi HPV-a glavni su čimbenici rizika i rak vrata maternice neće se razviti u žena koje nemaju jednu od tih visokorizičnih tipova virusa. Međutim, u žena koje imaju HPV, nekoliko drugih čimbenika mogu dodatno povećati rizik od razvoja raka vrata maternice. Oni uključuju:

  • pušenje
  • sve što slabi imunološki sustav, kao što je infekcija humanim imunodeficijencijskim virusom (HIV-om) ili kemoterapija

Simptomi bolesti

Potrebno je mnogo godina da se razvije rak vrata maternice. Proces počinje s infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a koji dovode do razvoja nepravilnih stanica vrata maternice. Onda, ako HPV infekcija ne nestane sama od sebe, nepravilne stanice mogu postati lošije s vremenom dok se na kraju ne razviju u rak. Trenutno se smatra da ovaj proces traje od 10 do 15 godina.

Rana faza bolesti
Ni HPV infekcije ni nepravilne stanice vrata maternice ne uzrokuju ikakve očite simptome: nema boli, ne krvari, nije ništa što bi ukazalo da nešto nije u redu. Probirni obris vrata maternice je jedini način da se utvrde nepravilne promjene u ranoj fazi kada ih se može lako liječiti s visokim stupnjem uspjeha.

kUznapredovala bolest
Nakon što su nepravilne stanice vrata maternice napredovale u rak vrata maternice, mogu se pojaviti simptomi kao što su:

  • krvarenje nakon spolnog odnosa
  • neuobičajeni iscjedak rodnice
  • bol u području genitalija

To može biti uzrokovano rakom vrata maternice, ali i zbog drugih razloga. Bez obzira na uzrok, trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako imate bilo koji od ovih simptoma.

 

www.CervicalCancerPetition.eu
Ususret Europskom tjednu borbe protiv raka vrata maternice

 

 kkk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo