Novosti

Poražavajući podaci: Evo zašto se ne cijepimo protiv gripe

Povodom Hrvatskog dana ljekarni na temu gripe i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo kako 353 ljekarnika uvjerljivo smatraju (preko 80%) da se u Hrvatskoj obavezno trebaju cijepiti protiv gripe osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici, a najidealniji period za cijepljenje je za većinu listopad i studeni.

Poražavajući rezultati

U istraživanju je sudjelovalo i 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja, iz većih gradova ali i ruralnih područja. Gotovo većina pacijenata – ispitanika (43%) bila je starija od 56 godina, 63% ispitanika su ženskog spola, a gotovo 70% su pušači. Rezultati su nažalost poražavajući, jer je istraživanje pokazalo da se 79,2% ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama.

Kao razlozi necijepljenja protiv gripe navode se sljedeći:

  • Preko 52% smatra da im neće pomoći
  • Preko 32% boji se štetnog učinka cjepiva
  • 15% ih misli da već imaju imunitet jer su prebolili gripu
  • Oko 5% ih smatra da je cijepljenje preskupo, ne znajući da je cijepljenje protiv gripe besplatno za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, pretile osobe, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

Informacije i savjete o cijepljenju/cjepivu protiv gripe naši pacijenti traže od liječnika (45%), putem medija (24%), nikad ne traže savjet (19%), ljekarnika (18%), putem interneta (12%), medicinskih sestara (9%), članova obitelji i prijatelja (5%), a svega 4% se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što ukazuje na potrebu osnaživanja vjerodostojnih zdravstvenih kanala sa stručnim informacijama temeljenim na znanstvenim dokazima.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo