Novosti

Pružite svojim žilama najbolje

Omega-3 masne kiseline snižavaju razinu triglicerida i smanjuju rast aterosklerotičnog plaka, a u tijeku je i ispitivanje njihove potencijalne uloge antiaritmika.

Vitalnost organizma i zdravlje uvelike ovise o nama samima. Organizam često opterećujemo lošom prehranom, viškom kolesterola, viškom kilograma, pušenjem, nedostatnom tjelesnom aktivnošću i stresom.

Upravo takav način života dovodi do kardiovaskularnih bolesti, od kojih umire više od 50 posto stanovnika Hrvatske. Najčešće je riječ o aterosklerozi, koja je najučestalija i najozbiljnija bolest krvnih žila.

Ateroskleroza je progresivna bolest, u kojoj se masnoće, kalcij i produkti stanične razgradnje odlažu duž unutarnje stjenke krvne žile stvarajući aterosklerotični plak. Vremenom se plak povećava, postaje čvršći i smanjuje promjer krvne žile, posljedično i protok krvi te povećava otpor protoku krvi i krvni tlak.

Iako aterosklerozom mogu biti zahvaćene sve arterije, najčešće žrtve su aorta, koronarne i cerebralne arterije. Na kojem organu će se očitovati posljedice atroskleroze, ovisi o tome koja je arterija zahvaćena: ateroskleroza koronarnih krvnih žila uzrokuje ishemijsku bolest srca (popuštanje srca zbog kontinuirano nedostatne opskrbe krvlju), a ako su zahvaćene krvne žile u mozgu, povećava se opasnost od moždanog udara.  

Omega-3 masne kiseline 

Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razinu triglicerida i smanjuju rast aterosklerotičnog plaka, a u tijeku je i ispitivanje njihove potencijalne uloge antiaritmika. Kažemo da su esencijalne jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti, nego se moraju unositi putem hrane. Najbolji izvori su losos, skuša, haringa, pastrva i sardine. Zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina, Američka udruga za srce preporučuje konzumaciju ribe (osobito masne) najmanje dva puta tjedno. Ipak, neki ljudi ne vole ili ne podnose ribu, a i nije uvijek dostupna. U tom se slučaju preporučuje unos omega 3 masnih kiselina putem dodataka prehrani.

Autor: Anja Tomić, mag. pharm. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo