Rak kože: Ako uočiš sumnjive promjene na koži, djeluj brzo! - Ordinacija.hr

Novosti

Rak kože: Ako uočiš sumnjive promjene na koži, djeluj brzo!

Ovogodišnji Euromelanoma Dan u Hrvatskoj će se obilježiti od 11. do 15.svibnja, a ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt kojeg organiziraju dermatolozi ima cilj podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene.

Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme.

Tema ovogodišnjeg “Euromelanoma dana” je upoznati javnost sa rizičnim skupinama te ih educirati o otme da se nakon uočavanja bilo kakvih promjena na koži treba što prije javiti liječniku jer je rak kože u 90 posto slučajeva izlječiv ako se primijeti na vrijeme.

Projekt je na konferenciji za novinare najavila prof.dr.sc. Mirna Šitum, primarijus dr. med., pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba i predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, koja je nekoliko puta napomenula kako je u porastu incidencija melanoma te prikazala podatke registra za rak Republike Hrvatske u kojima stoji da se od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. g. govore da u RH od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100 000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja.

Koje su promjene na koži delikatne?

Pravovremene liječničke kontrole i edukacija su ujedno i najbolja prevencija. “Samopregled je od iznimne važnosti jer se tako najlakše mogu primijetiti promjene na tijelu. Ukoliko ste svjetlije puti, imate puno znamenja na tijelu, ako vas određeni peku, svrbe ili iritiraju te se izgledom razlikuju od ostalih, vrijeme je da se obratiti liječniku .” napomenula je prof.dr.sc. Mirna Šitum te dodala da ako pacijent dođe zapušten s već velikim promjenama na tijelu jasno je da je situacija već opasna i možda nerješiva.

Ovo su neke od promjena na koži koje su znak za uzbunu:

  • Rub koji nije oštro ograničen
  • Ako on ima različite boje
  • Asimetrija
  • Crvenilo
  • Nagli rast
  • Izdizanje iznad razine kože
  • Ako se jeda od madeža posebno ističe

Osim stalnih upozorenja da dug boravak na suncu nepoželjan, važno je koristiti i odgovarajuće kreme koje danas možete nabaviti posvuda i namijenjene su različitim tipovima kože, starosti i vremenu koje planirate provesti na suncu.

Ova javnozdravstvena akcija je namijenjena određenoj skupini građana a sve u svrhu prevencije i edukacije. Provodi se u cijeloj Hrvatskoj, a namjera je preventivno pregledati ciljanu populacija koju čine muškarci iznad 50 godina, piloti, stjuardese, zemaljsko osoblje i novinari.

Prof.dr.sc. Mirna Šitum pozvala je sve ostale građane da uz uputnicu obave preventivni pregled kod dermatologa jer je on u Hrvatskoj besplatan, a posebno se odnosi na komunalne djelatnike, stanovnike otoka, sportaše koji treniraju na otvorenom…

Osim jakog sunca, potrebno je izbjegavati i solarij jer je on prema izvješću Svjetske zdravstvene  organizacije pripada u prvu skupinu kancerogenih supstanci koje mogu dovesti do neželjenih promjena na koži.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo