Iako je ustanovljeno kako sastojak crnog grožđa resveratrol može tijelo zaštititi od šećerne bolesti, ne preporučuje se preventivno ispijanje velike količine crnog vina.
Kada su ga američki istraživači ubrizgali
direktno u mozak laboratorijskih štakora (koji su hranjeni namirnicama s
visokim udjelom masnoće), njihova se razina inzulina snizila. Tako su došli do
zaključka kako bi se ovaj sastojak mogao koristiti za manipulaciju određenih
proteina u mozgu, te tako ljude zaštititi od razvijanja šećerne bolesti.
“Ove su životinje
bile pogođene debljinom, a mnogi su im organi bile upaljeni. Međutim, kada smo ubrizgali
resveratrol u mozak, on je tamo ublažio upalu”, objasnio je doktor Roberto
Coippari koji je predvodio istraživanje.
Prethodne su studije
pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih
bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva,
a također uključuje flavonoide i kvercetin.
Ono može spriječiti zgrušavanje
krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola.
Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u
borbi protiv raznih oblika karcinoma.
Znanstvenici ističu kako
konzumiranje proizvoda napravljenih od crvenog grožđa ili pijenje puno crnog
vina ne može zaštititi osobe od dijabetesa: “Kako bi mozak nakupio jednaku
količinu resveratrola ustanovljenu istraživanjem, količina crnog vina bi
sigurno uzrokovala štetna posljedice, pogotovo u jetri”.
K. Horvat