Robotska neurorehabilitacija u Specijalnoj bolnici Arithera - Ordinacija.hr

Novosti

Robotska neurorehabilitacija u Specijalnoj bolnici Arithera

Robotska neurorehabilitacija u Specijalnoj bolnici Arithera omogućuje brži oporavak izgubljene motorike kod neuroloških i ortopedskih pacijenata, vraćajući im sposobnost svakodnevnog, samostalnog funkcioniranja.

Do nedavno se smatralo da mozak, jednom razvijen u dječjoj dobi, nema više sposobnost obnoviti se ili regenerirati. No, nova istraživanja potvrđuju suprotno. Neuroplastičnost mozga omogućuje mu da se reorganizira nakon povreda, oštećenja i degenerativnih oboljenja te kompenzira izgubljenu funkciju stvaranjem novih neuronskih veza, ponovnim učenjem i pamćenjem i kod odraslih osoba. Ozlijeđen mozak može iznova naučiti pokret i kako hodati.

Zahvaljujući toj sposobnosti mozga razvila se ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA koja koristi robotski i računalno potpomognutu tehnologiju za rehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta. Njome se potiče novo motoričko učenje koje doprinosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine. Koristi se kod pacijenata oboljelih od moždanog udara, traumatskih ozljeda ili tumora mozga, ali i pacijenata s dijagnozom multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize, kao i kod onih pacijenata sa ozljedama leđne moždine (parapareze) do kojih najčešće dolazi prilikom prometnih nesreća.

Tijekom dvadesetogodišnjeg rada postali smo prepoznatljiv Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Hrvatskoj i u regiji. Sada smo napravili novi iskorak i dosadašnji bogat program konvencionalne fizioterapije i rehabilitacije, upotpunili suvremenom robotskom neurorehabilitacijom kojom ćemo našim pacijentima omogućiti postizanje još boljih učinaka rehabilitacije. I mi i pacijenti imamo zajednički cilj bez alternative – a to je vraćanje izgubljenog pokreta.“, izjavila je gđa. Arijane Hegediš Došen, ravnateljica SB Arithera.

Za provođenje robotske neurorehabilitacije koriste se vrhunski robotski, računalno potpomognuti i senzorni uređaji razvijeni na bazi znanstvenih istraživanja iz područja neuroznanosti. Vlasnici austrijskih tvornica za proizvodnju robotskih uređaja dipl. ing. David Ram (Tyromotion) i dipl. ing. Christoph Hepp (Schepp Medtech) iskazali su posebno zadovoljstvo što se njihovi uređaji koriste za neurorehabilitaciju u Hrvatskoj. Zbog izuzetno dobro organizirane fizioterapije, stručnog kadra i Aritherine široke bolničke infrastrukture, proglasili su SB Arithera referentnim centrom za robotsku neurorehabilitaciju donjih i gornjih ekstremiteta za središnju i jugoistočnu Europu.

Cilj robotske neurorehabilitacije je oporavak izgubljenih motoričkih vještina i pokretljivosti te osposobljavanje neuroloških i ortopedskih pacijenata za samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. U zemljama Zapadne Europe robotska neurorehabilitacija je standard u liječenju. U Hrvatskoj i regiji treba to tek postati i Arithera je u tom smjeru učinila značajan iskorak. “ – izjavila je Anđelka Hajvaz, dr. med., specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, koja predvodi stručni tim.

Kako bi se postigli što bolji rezultati oporavka, važno je sa intenzivnom rehabilitacijom započeti čim ranije, vrlo brzo nakon oštećenja i ozljede mozga ili leđne moždine.“ – pojasnila se fizioterapeutica Danijela Dobrić, dipl.physioth. koja je ujedno prezentirala šest robotskih uređaja na pacijentima i istaknula njihove mogućnosti i doprinose u rehabilitaciji. Robotske uređaje prati sofisticirani terapijski softver koji upravlja svim modulima i funkcijama uređaja, ujedno omogućujući precizno mjerenje i dokumentiranje rezultata i napretka rehabilitacije, što dodatno motivira pacijente i potiče ih na predanost i izvrsnost u izvođenju vježbi.

Robotskom neurorehabilitacijom u kombinaciji sa konvencionalnom fizioterapijom, Arithera provodi rehabilitaciju za gornje i donje ekstremitete, kreirajući personalizirane programe rehabilitacije.

Robotski uređaj za rehabilitaciju prstiju i šake AMADEO omogućuje pasivnu, potpomognutu i aktivnu terapiju, simulirajući prirodni pokret hvata šake. Za rehabilitaciju ruke i ramena koristi se DIEGO koji omogućuje zabavnu i interaktivnu terapiju kroz višedimenzionalne module; modul inteligentne kompenzacije gravitacije (IGC) koji čini ruke lakšima te dozvoljava fiziološki pokret ruku u svim fazama rehabilitacije, dok modul 3D virtualne realnosti omogućuje intenzivan trening za obavljanje aktivnosti svakodnevnog života kao što su osobna higijena, hranjenje i sl. U rehabilitaciji šake i ruke koristi se multifunkcionalan sustav uređaja sa senzorima PABLO koji pruža raznoliku rehabilitaciju fine i grube motorike šake i ruku, ali i cijeloga tijela i to kroz veliki izbor terapijskih igrica koje čine naporan trening ujedno zabavnim i motivirajućim za pacijenta. Terapijska ploča TYMO koristi se za poboljšanje ravnoteže i kontrole držanja tijela. Za završnu rehabilitaciju ruku ali i za provođenje radne terapije i treninga svakodnevnih životnih aktivnosti koristi se interaktivna ploča MYRO. Myro pruža veliki broj digitalnih igrica koje motiviraju pacijenta na učestalo vježbanje s ciljem unapređenja motorike. Za rehabilitaciju nogu i hoda u SB Arithera koristi se moderan robotski uređaj PERPEDES, koji omogućuje imitaciju prirodnog ciklusa hoda uz pravovaljanu aktivaciju mišića donjih ekstremiteta, podržavajući pojedinca na putu postizanja najvišeg stupnja neovisnosti.

Ovom novom uslugom Specijalna bolnica Arithera ponovno je istaknula kvalitetu hrvatske zdravstvene ponude i učinila Hrvatsku i Zagreb konkurentnijim na mapi svjetskog zdravstvenog turizma.

Program je vodila poznata radijska voditeljica Ivana Plechinger koja je prisutne ukratko upoznala sa svojim osobnim iskustvom s moždanim udarom koji je na sreću bio blaži i nije ostavio ozbiljnije posljedice.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo