Vaša krv možda je sposobna “namirisati” svježu jutarnju kavu ili pecivo, pokazali su rezultati novog istraživanja. Stručnjaci su otkrili kako krvne stanice imaju iste receptore za opažanje mirisa kao i nos, a tvrde kako postoje rastući dokazi da su ti receptori mirisa prisutni i u srcu, plućima i drugim dijelovima tijela.
Nesvakidašnje otkriće, predstavljeno na kongresu Američkog udruženja kemičara, ukazuje
na činjenicu da miris igra puno veću ulogu u našim životima nego što se to
ranije smatralo.
“Naši su stručnjaci nedavno otkrili kako krvne stanice – i to ne samo
stanice u nosu – imaju receptore mirisa”, rekao je Peter Schieberle, stručnjak
Tehničkog sveučilišta iz Münchena.
“U nosu, ovi receptori osjete miris i prevedu ga u aromu koju onda u
mozgu interpretiramo kao ugodnu ili neugodnu” , kaže Schieberle i objašnjava
kako iznenađuju rastući dokazi koji govore u prilog tome da i u srcu, plućima i
drugim ne-olfaktornim organima postoje ovi receptori.
Jednom kada je hrana pojedena, njene komponente idu iz želuca u
krvotok. Znači li to da, primjerice, srce može namirisati odrezak koji ste
netom pojeli? Odgovor na to pitanje, za sada, još ne znamo”, ističe.
U jednom od eksperimenata, stručnjaci
su stavili mirisnu tvar na jednu stranu sobe, a stanice na drugu. Krvne stanice
pomaknule su se prema mirisu. “Jednom kada su komponente mirisa u tijelu, nije jasno funkcioniraju li
na isti način kao i u nosu”, govori Schieberle i dodaje kako svakako žele
dobiti odgovor i na to pitanje. Rezultati istraživanja predstavljeni na
kongresu smatraju se preliminarnima do objave u relevantnom medicinskom
časopisu.
Ordinacija.hr