Novosti

Što trebate znati o bezglutenskoj prehrani?

Bezglutenska prehrana se često poistovjećuje s raznim trendovima zbog čega na tržištu imamo jako puno proizvoda, ali i javnih objekata poput hotela i restorana koji nude bezglutensku prehranu koja to u većini slučajeva nije. O čemu se zapravo radi?

Prema Healthy Meal Standardu, koji je jedini i cjeloviti standard koji omogućuje certifikaciju bezglutenskih obroka za javne objekte poput hotela i restorana kaže sljedeće:

Svi javni objekti koji žele nuditi bezglutenske obroke trebaju imati certificiran dodatan i vrlo zahtjevan HACCP, educirati svoje djelatnike i prilagoditi nabavu. To ujedno znači i da procesi pripreme samih obroka trebaju biti bezglutenski, što zahtjeva ili odvojene kuhinjske sustave u jednoj kuhinji ili da je sjela kuhinja bezglutenska. Drugi korak je prilagoditi obroke osoba za koje imaju celijakiju prema energijskim i nutritivnim globalnim standardima. Kada smo napraviti sve opisane korake, objekt može dobiti Gluten Free Healthy Meal Standard, certifikat prilagođen za osobe sa celijakijom i biti jedan od objekata u kojima osoba sa celijakijom može biti sigurna.

Za alergiju i intoleranciju na gluten je dovoljna Nisko glutenska dijeta Low Gluten Healthy Meal Standard koji ne zahtjeva cjelokupnu strogu proceduru certifikacije, već samo da su proizvođači za pripremu jela certificirani bez glutena.

Osim bezglutenskih obroka postoje i bezglutenski prehrambeni proizvodi koje često nalazimo na tržištu. Bezglutenski prehrambeni proizvodi su oni koji su zadovoljili stroge propise u procesu pripreme, proizvodnje, pakiranja i stavljanja na tržište. Tu u većini slučajeva nema problema, jer postoje prihvaćeni procesi proizvodnje što za javne objekte nije trenutno slučaj i tek dolazi vrijeme za Healthy Meal Standard.
Istraživanja govore da u EU postoji otprilike 1% ljudi koji boluju od celijakije te da je puno veći broj ljudi koji imaju alergiju na gluten ili najblaži oblik, intoleranciju na gluten. Celijakija je za razliku od druge dvije osjetljivosti doživotna autoimuna bolest, gdje je osnovna i jedina terapija striktna bezglutenska prehrana. Za osobe sa celijakijom je i par zrnaca brašna na dan, previše

Stoga, terapija osobama za celijakiju nije da izbjegavaju hranu koja prirodno sadrži gluten (pšenica, raž, ječam), nego i sve ostale proizvode koji sadrže gluten u tragovima, ali i svake druge hrane za koju se ne zna da li sadrži navedene žitarice. 

Autorica: Diana Gluhak, mag. nutr.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo