Svakih 30 sekundi u svijetu se izvrši jedna amputacija ekstremiteta, od toga je 70 posto uzrokovano dijabetesom - Ordinacija.hr

Novosti

Svakih 30 sekundi u svijetu se izvrši jedna amputacija ekstremiteta, od toga je 70 posto uzrokovano dijabetesom

Shutterstock

U Zagrebu je 03.02.2018. godine, u organizaciji Referentnog Centra za šećernu bolest Ministarstva zdravlja RH- Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac-KB Merkur, održan tečaj za liječnike primarne zdravstvene zaštite pod nazivom “PRISTUP DIJABETIČKOM STOPALU U ORDINACIJI PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE”.

Na odlično posjećenom tečaju sudjelovalo je 110 liječnika iz raznih gradova Hrvatske. Program je uključivao teorijski dio u sklopu kojeg su održana predavanja dijabetologa, angiologa, vaskularnog kirurga, intervencijskog radiologa i ortopeda, te radionice u okviru kojih su polaznici upoznati s pregledom i pristupom bolesniku u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Dijabetičko stopalo jedna je od najtežih komplikacija šećerne bolesti koja prijeti gubitkom ekstremiteta s teškim posljedicama za bolesnika i njegovu okolinu. Najčešći je uzrok hospitalizacija dijabetičkih bolesnika i ujedno povezano sa značajnim troškovnim opterećenjem zdravstvenog sustava.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), dijabetično stopalo je stopalo narušenog funkcionalnog integriteta zbog infekcije, ulkusa i razaranja tkiva, te oštećenja živaca i bolesti krvnih žila nogu.

Međunarodna radna grupa za dijabetičko stopalo ( IWGDF) započela je 2010 godine program pod naslovom “Train the Foot Trainers” u okviru Step by Step foot projekta. Cilj projekta je provođenja strukturirane edukacije o dijabetičkom stopalu, mogućnostima prevencije, poboljšanju dijagnostike i liječenja koje bi u konačnici rezultirale smanjenjem broja amputacija i poboljšanjem kvalitete života oboljelih.

Implementacija programa započeta je u velikom broju europskih zemalja uz podršku mnogobrojnih europskih I svjetskih stručnih organizacija, a za provođenje programa u RH zadužena je Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac.

Prvi tečaj održan je u Zagrebu 2015 godine a sudjelovali su timovi ( liječnik i sestra) iz regionalnih i županijskih centara. Drugi po redu tečaj održan je 10.2. 2017 godine uz sudjelovanje predsjednice IWGDF dr. Kristien Van Acker. Implementacija programa u RH podrazumijeva otvaranje ambulanti za dijabetičko stopalo na razini regionalnih i županijskih centara čiji će predstavnici biti obučeni za provođenje programa u vlastitim sredinama i pripadajućim područjima.

Tako će RH postati dio Europskog umreženog sustava koji će doprinijeti širenju svijesti o ovoj teškoj dijabetičkoj komplikaciji i omogućiti kvalitetnije zbrinjavanje bolesnika s dijabetičkim stopalom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo