Novosti

Svjetski dan prevencije samoubojstava

Svake godine 800.000 osoba počini samoubojstvo. To znači, jedno počinjeno samoubojstvo svakih 40 sekundi.

Psihičke bolesti i poremećaji najvažniji su rizični faktori u zemljama u razvoju i u razvijenom dijelu svijeta. Suicid je kompleksan jer uključuje niz psiholoških, socijalnih, bioloških i kulturalnih čimbenika.

Zašto se javljaju ovakve misli?

Ne postoji univerzalni razlog zbog kojeg se ovakve misli javljaju. Životni gubitak, depresija, tjeskoba, teško zdravstveno stanje, alkoholizam, ovisnosti…brojni su razlozi zbog kojih se mogu javiti takve misli. Osim toga, emocionalni “kapaciteti” podnošenja emocionalne boli ili neke teškoće koji su nam na raspolaganju nisu kod svakoga isti. Treba imati na umu da su problemi koji su doveli do ovakvih misli uglavnom rješivi.

Koji su još važni postupci u sprječavanju realizacije ovakvih misli?

Važno je ukloniti iz kuće sve predmete ili sredstva koja bi mogla “poslužiti”: vatreno oružje, noževe, lijekove, kemijska sredstva. Osoba koja je suicidalna mora imati brz pristup telefonskim brojevima, adresama i mjestima, odnosno osobama kojima se može javiti: liječnik, psiholog, prijatelj, telefonske linije za ovakvu vrstu pomoći.

Važno je izbjegavati:

  • alkohol;
  • opijate;
  • situacije koje pogoršavaju ovakve misli;
  • tužnu ili depresivnu glazbu, filmove i knjige;
  • osamljivanje i izolaciju.

Što treba činiti?

Postoje metode i načini, odnosno psihoterapijski postupci kojima se uče ove vještine. Izrazito korisna je i tjelesna aktivnost koja potiče lučenje endorfina (hormona “zadovoljstva”). Preporučuje se šetnja, plivanje, nordijsko hodanje, joga, ali i rad u vrtu i bilo koja aktivnost na otvorenom prostoru. Boravak na zraku (i suncu) doprinosi boljem raspoloženju, kao i boravak u prirodi. Svakodnevno podsjećanje na postignute “male” i “velike” životne ciljeve, kao i brojne savladane životne teškoće i prepreke, također je vrlo učinkovito.

Suicidalne misli uvijek treba reći i svom liječniku. Psihičko oboljenje ili poremećaj obavezno se moraju liječiti!

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo