Svjetski dan srca - 27. rujna

srcani udar

Pod geslom "Radi za srce", u lijepoj se našoj obilježava Svjetski dan srca. Ove je godine posvećen smanjenju rizičnih čimbenika kardiovaskularnih bolesti na radnom mjestu.

Glavni cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je upozoravanje javnosti na problem kardiovaskularnih bolesti. Ovogodišnji apel organizatora je upućen poslodavcima i zaposlenicim da zajednički porade na radnim uvjetima koji će omogućavati očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. To podrazumijeva zabranu pušenja, zdrave obroke za vrijeme pauze, mogućnost tjelovježbe i što manje stresa.

Središnje obilježavanje odvija se na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 13 sati. A sve to u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje te Hrvatskog kardiološkog društva.

Mjerenje tlakaGrađani mogu besplatno izmjeriti krvni tlak, opseg struka, odrediti indeks tjelesne mase te dobiti zdravstvene savjete, a sve u cilju prevencije bolesti srca i krvnih žila. Osim na Trgu, akcija će se održavati i kod paviljona na Zrinjevcu, odakle će krenuti i tradicionalna utrka "Četiri gradska trga", u organizaciji Policijske uprave zagrebačke i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

"Pozivam građane da se odazovu u što većem broju, porazgovaraju s kardiolozima, izmjere krvni tlak, opseg struka, indeks tjelesne mase i dobiju temeljne obavijesti o vlastitom riziku obolijevanja od srčanog i moždanog udara i kako ga smanjiti u što kraćem vremenu" izjavio je predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. dr. Davor Miličić.

U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti prošle godine umrlo 26 325 osoba, što je 50,13 posto ukupnog broja umrlih. Osim što spadaju u najčešće uzroke smrtnosti, kardiovaskularne bolesti uzrokuju radnu nesposobnost, invaliditet, hospitalizaciju te velika izdvajanja u zdravstvu. Bez obzira na sve, veseli podatak da su srčanožilne bolesti sprječive u 80 do 90 posto.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!