Zdravlje

Zdravlje

I hrana čuva srce

Uravnotežena prehrana ključan je sastojak prevencije kardiovaskularnih bolesti. Uz ostale namirnice, na vašem tanjuru ne bi trebalo nedostajati ribe i njihovih omega 3 masnih kiselina

1. Riba

Da bi vam srce bilo zdravo, morate najmanje dva do tri puta tjedno jesti ribu. Omega-3 masne kiseline iz ribe smanjuju trigliceride u krvi i povoljno djeluju na zgrušavanje. Omegom-3 su bogate masne vrste ribe poput sleđa i lososa, te plave ribe (tuna, srdela, skuša).

2. Biljna vlakna

U vodi topiva vlakna, kojih ima u zobi, ječmu, grahu, povrću i kori voća, mogu vam pomoći da snizite razinu kolesterola u krvi. No, nije dovoljno pojesti žlicu ili dvije zobenih mekinja. Treba vam 60-100 grama na dan (otprilike jedna šalica). To možete postići ako za zajutrak jedete zobene pahuljice, a tijekom dana nekoliko zobenih hljepčića. Dosta vlakna unijet ćete i ako jedete neoguljene jabuke.

3. Crno vino

Žena, vinoIako se do prije nekoliko godina mislilo da male količine alkohola
podižu razinu zaštitnog HDL-kolesterola, danas se zna da to nije
potpuno točno. Ispitivanja su ipak potvrdila da oni koji svakodnevno
popiju jednu ili dvije čaše vina i to crnog, rjeđe pate od srčanog
udara nego osobe koje piju previše čaja ili alkohola.

4. Psyllium

Ta tvar što se dobiva od ljuske sjemenki nekih biljaka iz porodice Plantaginacaea, najnoviji je dotaka hrani koji pomaže u borbi za zdravo srce. Ubrzo bi mogao istisnuti i zobene mekinje, jer sadrži osam puta više topivih vlakana. Istraživanja pokazuju da snižava razinu kolesterola u krvi. Primijenjen kao laksativ, pomaže radu crijeva.

5. Antioksidansi

Najnovija su istraživanja potvrdila da su ljudi koji jedu mnogo voća i povrća manje izloženi opasnostima od srčanog udara. Znanstvenici to pripisuju ponajprije velikoj količini antioksidansa (vitain C i biljni oblik vitamina A – betakaroten).

6. Češnjak

Znanstvena su istraživanja nedavno potvrdila ljekovita svojstva
češnjaka, na koja se odavno oslanja narodna medicina. Češnjak snizuje
tlak i razinu kolesterola i krvi te pomaže rastvaranju ugrušaka.

7. Vitamin E

OrasiDvije novije američke studije pokazale su da je u osoba koje najmanje dvije godine uzimaju više od 100 međunarodnih jedinica vitamina E na dan, rizik od srčane bolesti manji za oko 40 posto. Kako se vitamin E skladišti u organizmu, uzimanjem velikih količina vitaminskih pripravaka izlažete se opasnoti od predoziranja. Ipak, nastojte da vam hrana bude bogata vitaminom E. Dobra biljna ulja, orasi, žitne klice i cjelovito zrnje osigurat će vam dovoljne količine.

8. Orasi

Bogati višestruko nezasićenoim masnoćama, orasi mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Lješnjaci i bademi obiluju pak jednostruko nezasićenim masnoćama. Sve vrste tih plodova bogate su i vitaminom E. Ipak, s iznimkom kestena, konzumiranje tih plodova jako deblja jer masti čine i više od 50 posto njihove težine. Stoga, zdjelica slanih badema za mnoge može biti kobna, ali kad žlicu sjeckanih plodova dodate salati, poboljšat ćete joj ukus a nećete pritom pojesti previše kalorija.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo