Svjetski dan vida: Oči su naši prozori u svijet! - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski dan vida: Oči su naši prozori u svijet!

Svjetski dan vida održava se svake godine drugi četvrtak u mjesecu listopadu kako bi se usmjerila pozornost na globalno pitanje sljepoće i slabovidnosti te rehabilitaciju slijepih osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji s Međunarodnom agencijom za prevenciju sljepoće, 2010. godine pokrenula je inicijativu Vizija 2020: Pravo na vid.

jU svijetu, oštećenje vida muči 285 milijuna osoba. Tako je 65 posto osoba oštećenog vida starije od 50 godina. Slabovidno je 246 milijuna osoba (63 posto starije od 50 godina), a 39 miljuna osoba je slijepo (82 posto starije od 50 godina). Ovi podaci baziraju se na 50 nacionalnih i lokalnih istraživanja iz 38 zemalja.

Prošle su godine u Hrvatskoj (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) 17 222 osobe imale oštećenje vida (broj potpuno slijepih osoba je 3 356). Nažalost, njihova integracija u društvenu zajednicu nije potpuna.

Problemi s vidom, odnosno poremećaji vida, mogu se u grubo razvrstati u tri kategorije:

  • sljepoća kao najteži oblik poremećaja (ne predstavlja samo potpuni gubitak vida, već i stanje u kojem je vizualno polje smanjeno na 20 posto, odnosno manje od toga)
  • slabovidnost – stanje uobičajeno za starije ljude, iako se može pojaviti i kod mlađih (uzrokovano je genetičkim naslijeđem, traumatskim ozljedama i bolestima)
  • neraspoznavanje boja (stanja u kojima ograničenje u svakodnevnom funkcioniranju nije jako izraženo).

kS porastom starije populacije i promjenama načina života, odnosno s porastom učestalosti kroničnih nezaraznih bolesti, stanja koja rezultiraju sljepoćom, kao što je npr. dijabetička retinopatija, eksponencijalno će rasti.

Strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj skrbi. Obzirom na veliku učestalost ovog problema i znatne socijalne implikacije (posebno kod težih oštećenja vida i sljepoće) potrebni su sustavni programi na svim razinama prevencije (primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj).

Ujedno, potrebno je sustavno raditi na prevenciji kroničnih bolesti, odnosno promjeni štetnih životnih navika koje su jedan od osnovnih uzroka pojave i razvoja tih bolesti.

S druge strane, važno je razvijati snažnu socijalnu osjetljivost prema osobama oštećenog vida i razviti društvo u kojem će te osobe moći normalno funkcionirati i zadovoljiti sve svoje životne potrebe.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo