Novosti

Svjetski je dan bubrega

Svjetski dan bubrega slavi se svake godine drugi četvrtak u mjesecu ožujku.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o važnosti bubrega, tog čudesnog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života te širenje spoznaje o tome da su bubrežne bolesti česte, opasne i lječive. Svjetski dan bubrega slavi se svake godine drugi četvrtak u mjesecu ožujku.

Godišnje u Svijetu umire gotovo 17 milijuna ljudi zbog posljedica krvožilnih bolesti. Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana bubrega provesti će se pod geslom: Čuvajte Vaše bubrege – Spasite svoje srce!

Ove će se godine Svjetski dan bubrega obilježiti u nekoliko hrvatskih gradova. Nastavljena je tradicija iz proteklih godina kada su medicinski radnici, učenici medicinskih škola te aktivisti udruga bubrežnih bolesnika građanima na više načina približili bolest o kojoj hrvatska javnost još ne zna dovoljno. Ove godine pripremljeni su prigodni plakat i letak sa uputama u vidu sprječavanja nastanka ove opake bolesti, a provesti će se i akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Hrvatska se tako svrstala među šezdesetak zemalja svijeta koje na ovaj način svojoj javnosti daju do znanja da za bubrežne bolesti ima lijeka, ali isto tako da postoji i provjereni sustav preventivnog djelovanja.

Srčano-žilne bolesti i vaši bubrezi: Poremećaj rada bubrega znatno povećava rizik oboljenja od srčanožilnih bolesti. Ako kod Vas postoje rizici za nastanak bubrežne bolesti, porazgovarajte sa svojim liječnikom o zdravlju vašeg srca.

Najavljene aktivnosti – Zagreb

  • četvrtak, 10. ožujka – od 11:30 do 16 sati

Akcija mjerenja šećera i krvnog tlaka i dijeljenje informativnih letaka na Trgu bana Jelačića. U organizaciji će pomagati i članovi Hrvatske udruge Transplant.

  • petak, 11. ožujka, Hrvatski liječnički dom, održat će se simpozij “Nefrologija danas – 2011” s temom “HIPERURICEMIJA – ZNAK? UZROK? KOGA LIJEČITI?”.

Simpozij će se održati u prostorijama Hrvatskog liječničkog doma Zagreb, Šubićeva 9, od 14 do 19 sati.

Hiperuricemija je područje interesa i liječenja raznih specijalnosti i subspecijalnosti u medicini. U internoj medicini njome se bave nefrolozi, hematolozi i kardiolozi, predmet je određivanja i liječenja u onkologiji, urologiji, ortopediji i fizijatriji, njome se bave i nutricionisti. Lijekovi kojima namjerno ili kao nuspojava utječemo na stvaranje i izlučivanje mokraćne kiseline su brojni. Ipak, to je područje zamagljeno mnogim nepoznanicama i pitanjima. Mokraćna kiselina je kao bog Janus s dva lica. Jedno lice pokazuje blagotvorno antioksidacijsko djelovanje, drži se za rezultat pozitivne evolucijske selekcije i uzrok dugovječnosti ljudske vrste. Drugo lice je odgovorno za štetno djelovanje na endotel i glatke mišićne stanice krvnih žila, a preko njega na čitav organizam.

Mnogobrojne epidemiološke studije našle su povezanost uricemije i hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i kronične bubrežne bolesti. Neki lijekovi za hipertenziju utječu značajno na povećano ili smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline. Od rizičnog čimbenika, hiperuricemija je bez čvrstih dokaza postupno prihvaćena kao uzročni faktor. Ima li novih saznanja koja bi pomogla razmrsiti dileme oko mokraćne kiseline? Nadamo se da će internisti – nefrolozi, hipertenziolozi, kardiolozi, angiolozi, hematolozi, kao i onkolozi, urolozi, ortopedi, fizijatri i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobiti kritički pregled područja i odgovore na brojna pitanja.

Više o ovoj temi i programu simpozija potražite na Nefrologija danas.

Sedam zlatnih pravila:

1. Budite fizički aktivni i u formi – na taj način možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu težinu.

2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi – rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega.

3. Kontrolirajte krvni tlak – arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega.

4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu – smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!

5. Ne pušite – pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povečava rizik od raka bubrega za 50%.

6. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove – lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.

7. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika ispunivši sljedeći upitnik:

                                
Upitnik

Više o ovoj temi potražite na portalu Svjetski dan bubrega.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo