Novosti

Zajedničkim dijalogom do osnaženja prava djece na sigurnost

U vrtićima, osnovnim i srednjim školama tijekom veljače i ožujka provodi se opsežno istraživanje kojem je cilj utvrditi učinkovitost zakona koji djecu štiti do nasilja.

“Osnažimo pravo djece da budu sigurna” naziv je projekta koji provodi udruga roditelja “Korak po korak“, u partnerstvu s organizacijama civilnog društva Portal Alfa iz Belišća, Alfa Albona iz Labina, U.Z.O.R. iz Rijeke i Feniks iz Dubrovnika. Projekt uključuje brojne aktivnosti kojima je cilj jačanje prava djece da budu sigurna od nasilja, u čemu će glavnu ulogu imati otvaranje i jačanje dijaloga svih uključenih u zaštitu prava djece, od lokalnih udruga preko lokalnih i regionalnih uprava do javnih institucija i pružatelja usluga. Projekt se provodi u pet hrvatskih županija – Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, u suradnji s Gradom Zagrebom, Belišćem, Dubrovnikom, Rijekom, Labinom i Istarskom županijom.

Jedna je od aktivnosti projekta upravo u tijeku – u vrtićima, osnovnim i srednjim školama tijekom veljače i ožujka provodi se opsežno istraživanje kojem je cilj utvrditi učinkovitost zakona koji djecu štiti do nasilja. Upitnik u vrtićima i osnovnim školama ispunjavaju roditelji i djelatnici kao predstavnici djece, dok su u srednjim školama u istraživanje uključena i sama djeca te tako iznose svoje mišljenje čime doprinose boljem razumijevanju situacije u kojoj se mladi danas nalaze. Putem njega se nastoji doći do odgovora na sljedeća i slična pitanja: provodi li se zakon o zaštiti od nasilja, koliko se sigurno osjećaju djeca i njihovi roditelji, imaju li roditelji osjećaj kontrole nad postupcima i ponašanjem svoje djece, kako sustav funkcionira te kako poboljšati provedbu zakona koji bi trebao štititi djecu od nasilja, ali u praksi često u tome ne uspijeva. Značajan naglasak stavit će se i na nove tehnologije koje svakodnevno ubrzavaju komunikaciju i time otežavaju roditeljima nadzor nad djecom.

“U Hrvatskoj je zakonom zabranjen svaki oblik nasilja nad djecom i mladima, a statistika pokazuje da je u 2013. godini porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u odnosu na 2012. godinu. Ti i drugi alarmantni podaci pokazuju da je potrebno istražiti koliko je provedba zakona koji djecu štiti od nasilja zaista učinkovita, a koliko predstavlja samo slovo na papiru. Drago nam je što smo dosad naišli na dobar odaziv relevantnih institucija te što projekt podržavaju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, uz značajna financijska sredstva koja smo dobili iz fondova Europske unije”, istaknula je Irena Bohač iz udruge roditelja “Korak po korak”, voditeljica projekta “Osnažimo pravo djece da budu sigurna“.

Projekt je započeo 1. srpnja 2013. godine trajat će do 1. ožujka 2015. godine. Vrijednost projekta iznosi 749.022,64 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 592.593,00 kuna, dok ostatak financiraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu institucionalne podrške udruzi.

Osim istraživanja koje je u tijeku, projekt će obuhvatiti i grupne rasprave s djelatnicima ustanova socijalne skrbi, pravosuđa, policije, domova zdravlja, organizacija civilnog društva i lokalne samouprave, kojima će se nastojati otkriti što stručnjaci koji se svakodnevno bave zaštitom dječjih prava smatraju osnovnom preprekom u provedbi zakona i što bi se moglo poduzeti da provedba bude uspješnija, a djeca sigurnija.

U raspravama će sudjelovati i medijski stručnjaci s kojima će se razgovarati o zaštiti dječjih prava u medijima. U Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli i Rijeci bit će održani i okrugli stolovi, na kojima će pred sudionicima projekta i javnosti biti predstavljeni rezultati istraživanja, nakon čega će se potaknuti javna rasprava o ključnim problemima te mogućnostima bolje prevencije nasilja nad djecom. U županiji koja pokaže najlošije rezultate u provedbi zakona bit će organiziran dodatan dijalog te predstavljeni primjeri dobre prakse iz drugih županija.

Konačan rezultat projekta bit će izdavanje priručnika koji će sadržavati rezultate istraživanja, zaključke s okruglih stolova i preporuke za bolju provedbu zakona koji će štititi djecu od nasilja, a bit će namijenjen svim institucijama, ministarstvima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima lokalne samouprave.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo