Znate li da zube peremo tek svaki peti dan, a četkicu mijenjamo jednom godišnje - Ordinacija.hr

Novosti

Znate li da zube peremo tek svaki peti dan, a četkicu mijenjamo jednom godišnje

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Stanje higijenskih navika i oralnog zdravlja u Hrvata jako je loše! Dok u ostatku Europske unije tzv. KEP index (pokazatelj karijesa, odstranjenih i plombiranih zubi) iznosi 1,7, a u razvijenim zemljama pada i do 0,7, prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je ta brojka – 4,1.

Među ostalim, to znači da svaki 12-godišnjak ima četiri pokvarena zuba, istaknuo je Željko Rotim dr. dentalne medicine na okruglom stolu o higijenskim navikama i oralnom zdravlju Hrvata u organizaciji Večernjeg lista i Ordinacije.hr te partnera Albidus, zastupnika proizvoda Curaprox, povodom Europskog dana oralnog zdravlja, na kojem je prisustvovao iznenađujuće veliki broj zainteresiranih građana.

Četkicom samo 3/5 zubiju

Tako smo među najlošijima u Europi, a razlog je, tvrde stomatolozi koji su se jučer okupili u Novinarskom domu, neznanje. Mnogi i ne znaju kako pravilno prati zube, zbog čega su okupljenima i pokazali kako to činiti. No ima i onih koji zube ne peru često pa ispada da prosječan Hrvat pere zube svaki peti dan, a jednom godišnje mijenjamo četkicu.
“Pacijenti nemaju kontinuitet u kontrolnim pregledima, koji bi trebali biti dva puta godišnje”, rekla je Marijeta Jerkin, dr. med. dent., te dodala da 80 posto populacije boluje od nekog oblika paradentalne bolesti, dok više od 90 posto boluje od karijesa. Zubar bi se trebao potražiti već prilikom krvarenja desni, što je prvi pokazatelj paradentalne bolesti. Bitno je i ne čistiti zube samo četkicom i pozornost posvetiti tzv. međuzubnom prostoru.

Četkicom se očisti tek 3/5 zubnih površina, a četrdeset posto ostataka od hrane ostane među zubima – kaže Jerkin. Najbolje je to učiniti sitnim interdentalnim četkicama, dok se zubnim koncem ne obuhvaća čitav međuzubni prostor, a često se čisti na neadekvatan način pa dolazi do ozljeda.

U ustima 750 bakterija

Nakon pranja potrebne su tek dvije sekunde da se prve bakterije nakupe.
“Ubrzo se u ustima nakupi čitav niz mikroorganizama, u tom dijelu tijela živi čak 750 različitih bakterija”, rekao je prof. dr. Andrija Petar Bošnjak s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Bitno je, naglasili su stomatolozi, malim kružnim pokretima prati zub po zub, tako da je polovica četkice na zubu, a polovica na zubnom mesu.
“Četkicu je bitno držati u položaju u kojem držimo olovku kad pišemo i ne jako pritiskati” naglasila je Kaja Gmaz, dr. med. dent.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo