Na redu je još jedna verzija mini pita, koje ja zaista često pravim, pogotovo u prilikama kad imam goste. Osim što lijepo izgledaju, idealne su za predjelo ili neku laganu večeru jer nisu prezasitne.
Radila sam ih u dvije verzije – sa i bez mesa – vi se
naravno možete odlučiti samo za jednu od njih, ili za obe – kao ja u ovom
slučaju. Dajte mašti na volju, i dobar rezultat ne može izostati!
Za prhko tijesto:
- 30 dag brašna
- 20 dag maslaca
- 1 žličica kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
- Sol i papar po želji
Nadjev :
- Mozzarella
- Mileram
- cherry rajčice
- Bosiljak
- 1 poriluk
- 1 žuti luk
- 10-ak dag mljevene junetine
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke
listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete
mrvice. U to dodajte 2 žumanjka, 1 žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji.
Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak
na pola sata.
Kalupe za mini pite namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte
tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehurići
zraka, i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.
Pecite 5 minuta na 180°C, i izvadite da se ohladi.
Poriluk kratko blanširajte, procijedite i začinite s malo
soli i par kapi maslinovog ulja.
Žuti luk dinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte mljevenu
junetinu (može i neko drugo meso), začinite s malo soli i papra i dinstajte dok
meso ne dobije boju, zatim podlijte s malo bijelog vina i dinstajte dok vino
ne ishlapi.
Svaku pitu malo namažite mileramom, na to složite poriluk,
narezane cherry rajčice, meso (ako radite verziju s mesom) i preko svega
poslagati mozzarellu.
Po želji stavite malo svježeg bosiljka.
Pite pecite na 180°C do zlatno – žute boje.
Ana Surać
Steamy,
creamy…