Američki
su istraživači svoju studiju temeljili na ekipi sportaša koji su se pripremali
za veliku mješovitu trku Oregon`s Hood to Coast Relay. Oni ispitanici koji su
tjedan dana prije samog natjecanja svakodnevno pili dvije čaše soka od višnje u
manjoj su mjeri osjećali bol u odnosu na trkače koji su isto vrijeme pili placebo.
“Poanta
je da su trkači koji su pili sok od višnje imali manje upala, a mišići su im se
prije oporavili“, objasnila je dr. Kerry Kuehl, profesorica medicine na
fakultetu u Oregonu, koja je ujedno i voditeljica ove studije, objavljene u
časopisu Journal of the
International Society of Sports Nutrition.
U istraživanju je korišten sok gorke višnje
sorte Montmorency, koja ima najveću koncentraciju protuupalnih tvari među
namirnicama poput borovnica, šipka i sličnog voća. Protuupalna tvar koja je
sadržana u kori sadrži iste enzime kao i nesteroidni protuupalni lijekovi koje
nalazimo u ljekarnama, npr. ibuprofen.
Procjenjuje se kako 60 milijuna osoba diljem
svijeta uzima ovakve lijekove svaki dan, no njihovo često korištenje može
dovesti do komplikacija bubrega, jetre, srca ili želuca. Dehidracija u
kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima, koja je česta kod trkača,
može prouzročiti oštećenje bubrega, tvrde stručnjaci, te sada daju prirodniju
alternativu sportašima, ali i svim drugim osobama koje muči bol.
K. Horvat