Ispijanje tri ili više šalica čaja dnevno je zdravo, ako ne i zdravije od konzumiranja vode, tvrde britanski znanstvenici.
Britanski
nutricionisti su pregledali objavljena istraživanja o mogućim zdravstvenim
učincima konzumacije čaja, prema kojima antioksidansi polifenoli mogu pomoći
spriječiti stanično oštećenje koje vodi do srčanih bolesti i određenih vrsta
raka. Točnije, ispijanje tri ili više šalica čaja dnevno može umanjiti rizik
srčanog udara, tvrdi nutricionistkinja Carrie Ruxton.
Čaj također
štiti zube od nakupljanja plaka i karijesa, a ujedno i čini kosti gušćima i
jačima. Šalica čaja sadrži fluor koji je dobar za razvoj zdravih zubi i čuva
njihovu čvrstoću.
Dok su
prisutne mnoge studije o dobrobitima zelenog čaja, koji slavi kao pravi rudnik
antioksidansa, malo toga je poznato o crnom čaju koji se dobije tako što se
listići čaja smrve i fermentiraju. Nedavno je japansko istraživanje pokazalo
kako ekstrakt crnog čaja može zaustaviti debljanje i razvoj masnog tkiva kod
laboratorijskih miševa. I u ovom su slučaju polifenoli “odgovorni” za
pozitivni učinak.
“Kao i kod zelenog čaja, i
crni potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor, usporava razvoj malignih
bolesti, štiti kosti, sprječava loš zadah, poboljšava zdravlje kože, štiti od
razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa.
Flavonoidi
čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i inhibiraju enzime koji
sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL kolesterola, triglicerida i
fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka) istovremeno
poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola, čime se učinkovito
smanjuje rizik od pojave ateroskleroze”, tvrde Tanja i Goran iz Kuće
zelenog čaja, čiju kolumnu možete čitati OVDJE.
Mnogi će u
ove vruće dane odbiti šalicu toplog čaja, međutim, njegovih se dobrobiti ne
moraju odreći. Pravi je mit reći kako on neće imati učinka ako nije vruć –
napravite veću količinu čaja, ohladite ga i dodajte led. Ovako ćete dobiti
zdravo i osvježavajuće piće koje također sadrži antioksidanse.
I za sam kraj, jedna simpatična kineska izreka koji citiraju
iz Kuće zelenog čaja: “Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja
jedan”.
K. Horvat