Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako ispijanje tri do četiri šalice kave dnevno, može pomoći u prevenciji dijabetesa.
Iako su i dosadašnja istraživanja povezivala redovito i umjereno ispijanje kave sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, ovo najnovije istraživanje je pružilo epidemiološke dokaze koji povezuju konzumaciju kave s prevencijom dijabetesa. Tako su tri do četiri šalice kave dnevno, povezane s približno 25 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Studija je također pokazala kako umjerena konzumacija kave nije
povezana s povećanim rizikom od hipertenzije, moždanog udara ili koronarne
bolesti srca.
Što je to dijabetes?
Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina
ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin.
Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama
preuzimanje glukoze iz krvi te njenu preradu u energiju. Neuspjela
proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju
povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s
dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem raznih organa i tkiva.
Prevencija
Dijabetes tipa 1 trenutno se ne može spriječiti. Još uvijek se ispituju
okolni faktori koji se smatraju uzročnicima za proces uništavanja
tjelesnih stanica koje proizvode inzulin. Međutim, dijabetes tipa 2 može
se spriječiti održavanjem zdrave tjelesne težine i redovitom tjelesnom
aktivnošću.
K. R.