Frape je voćna pjenasta ohlađena slastica omiljena svim generacijama. Osnovni recept ovog osvježavajućeg pića sadrži voće i mlijeko, a ako želite gušću teksturu, možete dodati jogurt ili sladoled.
Frapei su sami po sebi puni šećera jer i voće
i mlijeko sadrži šećere (fruktoza i
laktoza), no zbog poboljšanog okusa možete dodati med, kraljevsku namirniu koja čuva svačje zdravlje ili vanili šećer koji će dati posebnu aromu
napitku.
Sam po sebi, frape je hladno piće, što znači da ne uključuje
termičku obradu i sve su hranjive tvari sačuvane, jednako kao i kalcij iz
mlijeka.
Privlačnost frapea leži u njihovoj svestranosti i lakom
pripremanju. Možete ga napraviti od bilo kojeg voća! Pitanje je samo koji
vam se okus jede danas. Sve nutricionističke dobrobiti voća možete dobiti u
porciji frapea, a ujedno ćete se osvježiti. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko
minuta.
Probajte ovaj osnovni recept za frape od banana
i jagoda. Jedino što vam preostaje jest odabrati hoćete li dodatno zasladiti medom ili vanili
šećerom.
Frape
od banana i jagoda:
2 banane
30 dag jagoda
3 dl mlijeka
1-2 dl
mineralne vode
2 kuglice sladoleda od vanilije
po želji malo ruma
limun
Očistite i narežite voće.
Miksajte ga s ostalim sastojcima dok ne dobijete pjenušavu tekućinu. Ulijte u
rashlađene čaše ili dodajte tri kockice smrvljenog leda. Poslužite sa slamkom i
kriškom limuna na rubu čaše.
K. Horvat