Otkrijte kako pripremiti ukusna i kreativna veganska jela koja spajaju blagdansku tradiciju, zdravlje i suosjećanje prema životinjama.
Blagdani su vrijeme kada se vraćamo jednostavnim radostima: obitelji, zajedništvu i mirisu omiljenih jela, uz stol koji okuplja sve generacije. Prijatelji životinja pozivaju sve da u blagdansku tradiciju unesu i dozu topline i suosjećanja, odnosno da odaberu biljna jela koja su poznata, fina i svečanog štiha, ali bez patnje životinja.
Odabirom biljne hrane za blagdane, poručuju, šalje se snažna poruka: moguće je slaviti, uživati i čuvati tradiciju, a pritom biti obazriv prema životinjama i okolišu. Stručna literatura sve više ističe da veganski obroci donose dugoročne zdravstvene koristi, osobito u kontekstu kardiometaboličkog zdravlja. Uz to, upotreba biljnih namirnica značajno smanjuje opterećenje na zemljišne resurse jer velik dio poljoprivredne površine odlazi upravo na stočarstvo i stočnu hranu.

– Veganska jela su prilika da otkrijemo koliko blagdanska kuhinja može biti kreativna, raskošna i ukusna. Ujedno je to i najljepši “blagdanski dar” životinjama: odluka da ih poštedimo i spasimo im život – izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.
Blagdani su vrijeme kad strada više životinja
Iako se često govori o „miru i dobroj volji”, dodaju, blagdansko razdoblje u praksi znači i pojačanu potražnju za mesom životinja. Primjerice, prema navodima British Poultry Councila, u Ujedinjenome Kraljevstvu upravo za Božić pojede se oko devet milijuna purica. Blagdansko razdoblje i u Hrvatskoj, nažalost, znači nagli porast ubijanja životinja za hranu: u prosincu se ubija više nego dvostruko više purica, zakolje se gotovo dvostruko više janjadi, a tijekom adventa pojede se najveći dio godišnje količine uvezenih bakalara. Takva potrošnja govori više o običajima i navikama, koji su povezani s velikim rasipanjem ograničenih resursa, nego o stvarnoj potrebi za hranom.

Što se nalazi na veganskom blagdanskom stolu?
Kako navodi Balaš Cerjak, na veganskom božićnom stolu može se naći sve ono na što smo navikli, samo u biljnoj verziji: pečenka od tofua, sejtana ili nekog biljnog mesa, mlinci, francuska salata bez jaja, sarma punjena mahunarkama i žitaricama, bogati umaci i salate. Naravno, tu su i klasični kolači bez jaja i životinjskog mlijeka kao što su: makovnjača, orehnjača, čupavci, mađarice, medenjaci bez meda, čokoladne kocke, cheesecake od indijskih oraščića i slično. Mnogi se iznenade koliko se lako tradicionalni recepti „prevedu” u vegansku verziju, s jednakom teksturom i još bolji okusom.
– Najljepše u svemu je što veganska jela mogu okupiti sve, i one koji su već na biljnoj prehrani, kao i sve ostale. Dovoljna je jedna veganska blagdanska večera da ljudi vide kako je sve jednostavno i fino – dodaje Balaš Cerjak.
Također, poziva građane i da u blagdansku kupnju uključe etične izbore: da biraju poklone bez okrutnosti, primjerice kozmetiku bez testiranja na životinjama i proizvode bez sastojaka životinjskog podrijetla, te odjeću i obuću bez kože i krzna.
Recept: Punjena pečenka od sejtana

Sastojci za pečenku:
- 2 šalice pšeničnog glutena
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 žlica češnjaka u granulama
- 2 šalice vode
- nekoliko žlica ulja za oblikovanje
Sastojci za punjenje:
- pola sitno nasjeckane glavice luka
- pola šalice zobenih pahuljica
- pola šalice sojinih ljuspica
- pola šalice namočenog ili kuhanog ječma
- četvrtina šalice namočene crvene leće
- četvrtina šalice namočene heljde
- četvrtina šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua
- pola žličice soli
- pola žličice papra
Priprema:
Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu.
Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat.
Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm.
Ostale recepte za bogat veganski stol možete pronaći ovdje.
(Ordinacija.hr)




