Crveno ili bijelo grožđe: Stručnjaci otkrili koje je superiornije za zdravlje srca i dugovječnost - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crveno ili bijelo grožđe: Stručnjaci otkrili koje je superiornije za zdravlje srca i dugovječnost

Crvene sorte sadrže i više drugih flavonoida, poput kvercetina i miricetina, koji zajedno djeluju u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa u tijelu. Foto: Shutterstock

Iako su obje vrste grožđa prepune hranjivih tvari i nude brojne zdravstvene prednosti, znanstvenici ističu ključne razlike. Boja kožice nije samo estetska, već skriva tajnu o tome koja sorta pruža snažniju zaštitu vašem organizmu.

Grožđe je stoljećima omiljeno voće, cijenjeno zbog svoje sočnosti i slatkoće, no mnogi se pitaju postoji li stvarna zdravstvena razlika između crvenih i bijelih (zelenih) sorti. Na prvu, obje vrste nude sličan nutritivni profil, bogate su vitaminima C i K, dijetalnim vlaknima i esencijalnim mineralima. Obje sorte doprinose hidrataciji tijela zbog visokog udjela vode, podržavaju probavno zdravlje i mogu biti dio uravnotežene prehrane za održavanje zdrave tjelesne težine. Mnogi izbor temelje isključivo na okusu – neki preferiraju slatkasti i robustan okus crvenog grožđa, dok drugi uživaju u laganoj trpkosti zelenih bobica.

Koncentracija moćnih antioksidansa

Međutim, ključna razlika koja jednu sortu stavlja u prednost krije se u fitokemijskom sastavu, odnosno u koncentraciji moćnih antioksidansa. I crveno i zeleno grožđe sadrže resveratrol, spoj poznat po svojim blagotvornim učincima, no njegova koncentracija znatno je veća u tamnijim sortama. Ovi bioaktivni spojevi, poznati kao polifenoli, uglavnom su koncentrirani u kožici i sjemenkama. Upravo zbog toga, boja grožđa nije samo vizualna karakteristika, već izravan pokazatelj bogatstva određenih zaštitnih tvari koje igraju presudnu ulogu u očuvanju zdravlja.

I crveno i zeleno grožđe sadrže resveratrol, spoj poznat po svojim blagotvornim učincima, no njegova koncentracija znatno je veća u tamnijim sortama.

Crveno i crno grožđe svoju duboku boju duguju antocijaninima, pigmentima iz skupine flavonoida koji posjeduju iznimna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva. Znanstvene studije povezuju antocijanine sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom od određenih vrsta karcinoma. Uz veću količinu resveratrola, crvene sorte sadrže i više drugih flavonoida, poput kvercetina i miricetina, koji zajedno djeluju u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa u tijelu. Redovita konzumacija može doprinijeti zdravlju kože štiteći je od UV zračenja i znakova starenja.

Bijele sorte izvrstan su izvor vitamina, posebice vitamina K, ključnog za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, te vitamina B6, koji podržava pravilnu funkciju mozga i regulaciju raspoloženja.

S druge strane, ni bijelo grožđe nipošto nije bez svojih prednosti. Iako sadrži manje resveratrola i nema antocijanine, ono je i dalje vrijedan izvor drugih antioksidansa, uključujući flavanole poput katehina. Ovi spojevi također nude zaštitu srcu i mozgu te posjeduju antikancerogena svojstva. Bijele sorte izvrstan su izvor vitamina, posebice vitamina K, ključnog za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, te vitamina B6, koji podržava pravilnu funkciju mozga i regulaciju raspoloženja. Neka istraživanja sugeriraju da bi zbog nešto manjeg udjela šećera mogle biti prikladniji izbor za osobe koje moraju pažljivo kontrolirati razinu glukoze u krvi.

Konačna presuda: Koja je sorta pobjednik?

Kada se sve uzme u obzir, znanstveni konsenzus naginje crvenom grožđu kao zdravstveno superiornijem izboru. Veća koncentracija resveratrola i prisutnost antocijanina daju mu značajnu prednost u borbi protiv oksidativnog stresa, upala i kroničnih bolesti. Ako je vaš primarni cilj maksimizirati unos najjačih antioksidansa i iskoristiti sve kardioprotektivne i anti-ageing prednosti koje ovo voće nudi, tamnije sorte grožđa, poput crvenih i crnih, trebale bi biti vaš prvi izbor.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da je najvažnije redovito uključiti voće u prehranu. Bilo da ih jedete svježe kao međuobrok, dodajete u salate za slatki kontrast ili miksate u smoothieje, i crveno i bijelo grožđe doprinijet će vašem cjelokupnom zdravlju. Najbolji izbor u konačnici je onaj koji ćete s užitkom konzumirati, jer su koristi bilo koje vrste grožđa neusporedivo veće od nikakve. ( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo