Otkrijte kako grožđe može poboljšati zdravlje srca, mozga, kože i kostiju, podržati probavu te zaštititi organizam antioksidansima.
Grožđe spada među najzdravije namirnice na svijetu zahvaljujući brojnim dobrobitima za organizam. Bilo da birate bijelo, zeleno, crveno ili crno grožđe, njegovi sočni plodovi idealni su za konzumaciju jer su bogati nutrijentima i antioksidansima. Još su drevni narodi, poput Grka, Rimljana i Feničana, prepoznavali ljekovita svojstva grožđa.
Oni su od njegovih bobica pripremali nefermentirani sok koji je bio cijenjen zbog svojih zdravih svojstava. Danas grožđe možete konzumirati svježe kao stolno voće, sušeno kao grožđice, u obliku soka, a sve veća pažnja pridaje se i zdravim sjemenkama od kojih se proizvodi aromatično ulje.
Riznica antioksidansa i nutrijenata
Grožđe obiluje snažnim antioksidansima, poput resveratrola i kvercetina, te vitaminima A, C, K, B1, B2, B6, niacinom, folatima i riboflavinom. Minerali poput kalija, kalcija, natrija, magnezija, bakra, selena, mangana i fosfora čine ga pravim saveznikom zdravlja.

Osim toga, grožđe je bogato vodom, vlaknima i proteinima, dok antocijanini u crnom grožđu djeluju:
- antialergijski
- protuupalno
- antimikrobno
- antikancerogeno
Oligopeptidi imaju antibakterijska svojstva, a antioksidansi katehini, prisutni u bijelom grožđu, također doprinose očuvanju zdravlja. U nastavku otkrivamo osam fascinantnih učinaka grožđa na ljudsko zdravlje.
1. Štiti od raka
Resveratrol, prirodni antioksidans u crnom grožđu, kožici, sjemenkama i mesu bobica, pomaže u prevenciji upalnih stanja, što smanjuje rizik od raka. Posebno je učinkovit protiv raka debelog crijeva i raka dojke.
Istraživanja pokazuju da crno grožđe ima snažniji preventivni učinak od bijelog, a resveratrol čak smanjuje štetne učinke UVB zraka, smanjujući rizik od melanoma. Sok od crnog grožđa pomaže i u sprječavanju daljnjeg rasta kancerogenih stanica.
2. Čuva zdravlje srca i krvnih žila
Konzumacija grožđa povećava razine dušikova oksida u krvi, koji pomaže opuštanju krvnih žila i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka. Grožđe također sprječava oksidaciju LDL kolesterola, čime štiti krvne žile i smanjuje rizik od koronarne bolesti srca.

3. Poboljšava funkciju mozga
Resveratrol povećava protok krvi prema mozgu za čak 200%, što poboljšava moždane funkcije. Studije pokazuju da sok od grožđa pomaže starijim osobama u očuvanju kognitivnih sposobnosti i ublažavanju degenerativnih promjena.
4. Pomlađuje kožu
Grožđe je saveznik protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i stvaraju bore. Njegova hidratantna svojstva poboljšavaju izgled kože, dok vitamin C potiče stvaranje kolagena, a resveratrol smanjuje diskoloracije i mrlje.
5. Čuva zdravlje kostiju
Bakar, mangan i željezo iz grožđa pomažu u izgradnji snažnih kostiju i prevenciji osteoporoze. Crno grožđe preporučuje se i osobama s reumatoidnim artritisom, jer kombinacija vitamina C i kvercetina smanjuje bolove i upale.

6. Produljuje životni vijek
Resveratrol aktivira gene povezane s dugovječnošću i povećava vitalnost organizma. Osim toga, grožđe pomaže očuvanju vida, smanjujući rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem.
7. Potiče probavu
Grožđe ima blaga laksativna svojstva zahvaljujući netopivim vlaknima i prirodnom šećeru, što ga čini izvrsnim saveznikom protiv zatvora. No, osobe koje pate od proljeva trebaju ga konzumirati umjereno.
8. Ublažava migrenu
Vitamin B2 (riboflavin) dokazano smanjuje učestalost migrene i glavobolje. Neke studije pokazuju da redovita konzumacija svježeg soka od grožđa može smanjiti migrene čak za 50%.
(Ordinacija.hr)