Iako nijedna hrana ne može u potpunosti zamijeniti zaštitu kremom sa SPF-om, prehrana bogata beta-karotenom može ojačati prirodne obrambene mehanizme kože i pripremiti je za sunce. Uvođenje ovih pet namirnica u svakodnevni jelovnik koži će dati zdrav sjaj, ali i pomoći u njezinoj dugoročnoj zaštiti i regeneraciji.
Ljeto je idealno vrijeme za boravak na otvorenom, ali i period kada naša koža zahtijeva dodatnu pažnju i zaštitu. Osim krema sa zaštitnim faktorom, sve je više istraživanja koja potvrđuju da i prehrana može igrati veliku ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Jedan od najmoćnijih saveznika kože je beta-karoten – biljni pigment poznat po svojoj ulozi u zaštiti i regeneraciji kože.

Što je beta-karoten?
Beta-karoten je prirodni antioksidans iz skupine karotenoida koji se u tijelu pretvara u vitamin A (retinol). Ovaj nutrijent doprinosi zdravlju očiju i imunološkog sustava te pomaže u zaštiti kože od oksidativnog stresa izazvanog UV zračenjem. Osim toga, potiče ravnomjernu, zdravu preplanulost.
Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, redovita konzumacija beta-karotena tijekom najmanje 10 tjedana može povećati zaštitni učinak kože od UV zračenja do 4 SPF jedinice. Iako beta-karoten ne zamjenjuje zaštitne kreme, on djeluje iznutra kao dodatni sloj obrane.
Namirnice bogate beta-karotenom
Srećom, beta-karoten je prisutan u brojnim ukusnim i sezonskim namirnicama. Donosimo popis onih koje biste trebali uključiti u prehranu barem mjesec dana prije intenzivnog izlaganja suncu:
Mrkva
Najpoznatiji izvor beta-karotena. Jedna šalica sirove mrkve sadrži više od 800% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Najbolje se apsorbira kad se kombinira s masnoćom – npr. s maslinovim uljem.

Slatki krumpir (batat)
Batat je pravi šampion među karotenoidima. Osim beta-karotena, bogat je i vitaminom C, koji dodatno štiti kožu.

Mango
Osim što je ukusan, mango je bogat karotenoidima i vitaminom E – još jednim snažnim antioksidansom koji njeguje kožu.

Kelj i špinat
Zeleno lisnato povrće poput kelja i špinata sadrži manje vidljivu formu beta-karotena, ali su izuzetno korisni. Također sadrže lutein i zeaksantin koji dodatno štite kožu i oči.

Crvena paprika
Crvene paprike ne samo da su bogate beta-karotenom, već i vitaminom C koji potiče sintezu kolagena i pomaže koži da ostane čvrsta i elastična.

Savjeti za bolju apsorpciju
Karotenoidi su topivi u mastima, što znači da se najbolje apsorbiraju ako ih konzumiramo s malom količinom masti. Dodajte žlicu maslinovog ulja u salatu ili pojedite šaku orašastih plodova uz smoothie.
Stručnjak za oči otkriva zašto biste trebali nositi sunčane naočale svaki put kada izađete van
Također, toplinska obrada (kuhanje, pečenje) može povećati bioraspoloživost beta-karotena iz nekih izvora, osobito mrkve i rajčica.
A. H.