Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 dobrobiti melase zbog kojih ćete ju početi odmah koristiti

Melasa je zaslađivač koji je nusprodukt pročišćavanja šećerne trske u proizvodnji šećera. Nakon što se ekstrahira iz soka šećerne repe nastaje gusti sirup smeđe boje poznat kao melasa.

Ovo sladilo sadrži najnižu količinu šećera u bilo kojem proizvodu od šećerne trske. Crna melasa bogata je vitaminima i mineralima poput željeza, kalcija, magnezija, vitamina B6 i selena. Naziva se i superhranom, a iako nije čudesni lijek ima visoku nutritivnu vrijednost sa brojnim prednostima.

1. Dijabetes

Ako ste dijabetičari, a volite slatko onda je melasa riješenje za vas. Iako nastaje jednako kao i drugi šećeri te sadrži visoku razinu ugljikohidrata može se sporije preraditi u tijelu što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. Možete ju koristiti kao i kao sastojak za deserte.

2. Kosti

Za snažne kosti potrebni su kalcij i magnezij, a upravo je melasa bogata time. To vam pomaže u zaštiti kosti od osteoporoze. Oko 5 žlica melase sadrži 50 posto preporučene dnevne doze unosa kalcija i 38 posto magnezija.

3. Krvožilni sustav

Osobe s anemijom, odnosno stanjem u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnca, osjećaju se umorno i slabo. Jedna vrsta anemije uzrokovana je nedostatkom željeza u krvi. Melasa je odličan izvor željeza. Oko 5 žlica melase sadrži 95 posto dnevne preporučene količine željeza. Možete ju dodati u vodi i piti kao topli ili hladni napitak te dodatak prehrani.

4. Bogata je kalijem

Sadrži kalija skoro jednako koliko i banane. Pokušajte melasu pomiješati sa pečenim grahom, piletinom, puretinom i drugim jelima. Također, možete svakodnevno pojesti žlicu melase.

5. Raspetljava kosu

Kako pomaže vašem organizmu, tako je melasa odlična za raspetljavanje kose prilikom češljanja. Nemojte ju direktno nanijeti na kosu već ju rastopite u toploj vodi i umasirajte. Zadržite tako 15 minuta i potom isperite. Uvijek ju možete dodati i šamponima koje koristite.  

Aloe vera: 5 nevjerojatnih dobrobiti ove čudesne biljke

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo