Hrana i recepti

Hrana i recepti

Acai – supervoće iz Amazone

Jeste li čuli za acai? Gledali ste Oprah show u kojem se naveliko pričalo o acaiju, pa vam to ime zvuči poznato, no niste sigurni kako se izgovara? Pomoći ćemo vam: ovo egzotično bobičasto voće čita se {asa:ii}, i sasvim je udomaćeno u zemljama Amazone.

Stoga, ako vas put slučajno ponese, primjerice u Brazil, acai je tamo općepoznata nacionalna namirnica, i rado će vam ju ponuditi u nekome od popularnih cocktail-smoothie barova. Velika popularnost je prešla granice Južne Amerike i to u smjeru SAD-a gdje vlada posvemašna superfruit histerija, ponajviše oko acaija. Dr. Perricone, poznati američki dermatolog je u svojoj knjizi o najhranjivijim namirnicama, postavio acai na prvo mjesto liste.

Acai je izuzetno hranjivo voće, i to zbog pravog bogatstva fitokemikalija. Iako je acai lako moguće na prvi pogled vizualno zamijeniti s borovnicama ili s tamnim grožđem, okus je drugačiji kiselkast, no i pomalo uljast, upravo zahvaljujući svojem sastavu.

Na žalost nas Europljana, u svježem obliku se acai ne može transportirati na velike udaljenosti, budući da je izuzetno kvarljivo voće. Istu tu kvarljivost, tj. prije svega užeglost uzrokuje sastav ovih bobica, a to su mononezasićene masti, točnije oleinska kiselina (poznata kao i omega-9). Oleinska kiselina je ista ona masna kiselina koja je sveprisutna u maslinovom ulju, i zbog koje, prije svega, maslinovo ulje ima toliku hranjivu vrijednost.

kSpecifični polifenoli antocijani, fitokemikalije prisutne uglavnom u bobičastom voću poput borovnica, grožđa i brusnica daju ovim bobicama iz amazonskih geografskih područja iznimnu hranjivu vrijednost. Naime, oni pokazuju visoko antioksidativnu vrijednost, sprečavajući štetu na stanicama i tkivima, nastalu ekscesivnim djelovanjem slobodnih radikala. No, navodi se kako je koncentracija antocijana u acaiju 10-30 puta veća nego u crvenom grožđu, pa čak kako su stoga antocijani u acaiju jači antioksidansi nego resveratrol u crvenom grožđu.

Pažljivim proučavanjem u laboratorijskim uvjetima, pronađeno je da se u acaiju nalazi specifična kemijska podvrsta antocijanacianidin-3-glukozid koji se smatra jednim od najjačih antioksidanasa pronađenim u biljnim namirnicama. Štoviše, prema istraživanjima Nezavisnog Instituta u Bonnu, te znanstvenika Sveučilišta u Floridi, primjenom ekstrakta acaija u laboratorijskim uvjetima, rast stanica leukemije smanjen je uslijed djelovanja tih komponenti acaija, za značajnih 56-86 posto (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Ono što je izazvalo veliku pozornost u znanstvenim krugovima, to je izvanredna aktivnost acaija protiv radikala superoksida koji oštećuju stanice i tkiva tijekom metaboličkih reakcija. Štoviše, prema istraživanjima dr. Schaussa u 2006. godini, vrijednost dobivena za acai, tada je upućivala da je to najjače prirodno sredstvo u borbi protiv ovih jakih inicijatora staničnih oštećenja (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

No, daljna detaljnija istraživanja su potrebna kako bi ta preliminarna istraživanja postigla znanstvenu težinu i ozbiljnost, te se za sada ne može prihvatiti kao terapija kod ove teške bolesti, već samo kao dopuna prehrani, prema preporuci liječnika.

Svakoj zdravoj osobi se preporuča uzimanje namirnica bogatih antioksidansima, no sportaši imaju više potrebe za antioksidansima iz hrane, kao i kod prevencije i terapije upalnih bolesti, tumora, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i ateroskleroze.

Budući da živimo u svijetu u kojem riječ “anti-age“ ima posebnu težinu i značaj, acai se preporuča svim osobama koje žele usporiti procese kronološkog starenja kože, kao i samih stanica, budući da hrana bogata antioksidansima može uspostaviti ravnotežu i smanjiti štetu nastalu prekomjernim djelovanjem slobodnih radikala.

Idealno bi bilo konzumirati acai u svježem obliku, budući da je tada hranjiva vrijednost tih bobica najveća, a uz to je, kao što je već i navedeno, praktički nemoguće konzervirati acai, a da zadrži idealna svojstva. Komercijalno se iskorištava u raznim sokovima, smoothie voćnim miksevima, te u kapsulama kao ekstrakt (spray-dried ili freeze-dried prah). Pritom, ako se uzima kao dodatak prehrani, svakako valja pripaziti da je riječ o freeze-dried tehnologiji dobivanja praha, tj. tehnologiji kojom se dobiva osušen prah voća koje je prethodno bilo smrznuto, te na taj način očuvalo više hranjivih tvari nego onima kojima se prah dobio spray-dried tehnologijom.

Acai je dakle, još jedna u nizu “supernamirnica“ koje dolaze iz egzotičnih krajeva svijeta, a pokazuju obećavajuće učinke na ljudsko zdravlje. Popularnost ovog voća je u konstatnom porastu, preliminarne analize pokazuju neupitnu hranjivu vrijednost ovog voća, no potrebno je još studija da ga se može shvatiti kao isključivo čudotovorna namirnica, usprkos obećavajućim rezultatima preliminarnih znanstvenih analiza.

Ako imate priliku, svakako probajte acaijedno od najhranjivijih (bobičastih) voća, no i ne zaboravite bogatstvo raznolikog svježeg voća domaćeg podneblja.

Autor teksta:
Nenad Bratković

magistar nutricionizma, dipl.ing.
www.nutricionist.bloger.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo