Algama protiv karcinoma

wakame-alge

Rješenje za liječenje limfoma i drugih oblika karcinoma moguće je pronaći u ekstraktu smeđe alge. Barem tako tvrde rezultati istraživanja predstavljeni na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji o naprednim istraživanjima raka. Naime, smeđa alga sadrži sastojak fucoidan koji ubija kancerogene stanice.

kIstraživači su koristili ekstrakt alge na stanicama limfoma uzgojenih u laboratoriju i otkrili da ekstrakt potiskuje rast karcinoma, dok zdrave stanice ostavlja netaknutima. Istraživači su također uočili značajan porast apoptoze ili “programirane smrti stanica” kod kancerogenih stanica limfoma.

Limfom se dijeli u dvije kategorije, Hodgkinov i ne-Hodgkinov, koji se daljnje klasificira u grupe B i T-stanica.

"Neki oblici B-limfoma su posebno otporni na standardnu terapiju i zbog toga su nam potrebni novi oblici terapije. Za potrebe ovog istraživanja samo proučavali strategije novih tretmana i njihovih sastojaka dobivenih iz prirodnog izvora  - algi", rekao je dr. sc. Mohammad Irhimeh sa Sveučilišta Hashemite iz Jordana.

I prijašnja su istraživanja potvrdila iznimnu korisnost algi koje sadrže sastojak fucoidan. On naime uzrokuje "samoubojstvo" kancerogenih stanica, pogotovo leukemije, stanica raka želudca i debelog crijeva.

kZnanstvenici na fucoidan gledaju kao na jedno od najvećih blaga oceana. Osim njegovog antikancerogenog svojstva, ovaj sastojak pomaže moduliraju imunološkog sustava, smanjenju kolesterola, podržava zdravlje stanica i zdravu pokretljivost zglobova kod svih uzrasta. Osim toga, vjeruje se da fucoidan može pomoći u stimuliraju imunološkog odgovora kad je tijelo napadnuto i može pomoći u regeneriranju zdravog tkiva kože.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!