Hrana i recepti

Hrana i recepti

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…

shutterstock

Sigurni smo da u vašoj kuhinji uvijek ima bijelog luka i da barem režanj završi u svakom ručku. Razmišljate li o tome koliko češnjak može učiniti za vaše zdravlje? Za početak informacija da on sadrži više od 200 aktivnih sastojaka koji pomažu zdravlju.

Bijeli luk je pun eteričnog ulja, vitamina A, B1, B2 i C, aod minerala kalcija, željeza te amino-kiselina i enzima.

Jednako je dobar svjež i kuhan

Hoćete li jesti svježi ili termički obrađen luk, ovisi o razlogu zbog kojeg ga trebate. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta. Sigurno je da konzumacija bijelog luka snižava tlak za desetak posto, poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. U ovo vrijeme gripa i prehlada, bijeli luk je najbolji izbor.

Varivo na bakin način – imamo 3 recepta s grahom, porilukom i ječmom

Kožne bradavice

Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog češnjaka topivog u masti na bradavice rezultira nestankom bradavica u roku od dva tjedna.

Isušuje prištiće

Nasjeckan sirovi bijeli luk, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji češnjak čini jednim od najboljih antioksidanta među namirnicama.

Prevencija raka pluća

Tretman češnjakom djeluje i kod pušača, piše Daily Mail, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti.

Zaboravite na dosadni kašalj uz domaći pripravak od hrena, meda i octa

Herpes i virusne infekcije

Infekcije koje se pojavljuju na usnama, koži ili genitalijama neugodna su pojava, a bijeli luk vam može pomoći! Ukoliko na to mjesto stavite režanj bijelog luka i držite tamo deset minuta (par puta u danu), rezultat bi trebao biti dobar!

Idealna količina bijelog luka za zdravlje

Sveučilište u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta češnjaka; 4 ml dnevno ako je u pitanju tekući ekstrakt luka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo