Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crna riža – djeluje protuupalno i odlična je za probavu!

Foto: Shutterstock

Crna riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža, prepuna je antioksidansa koji se pronalazi u crnim ili ljubičastim prirodnim namirnicima, poput borovnice.

Crna riža, koja je poznata još pod nazivima divlja i zabranjena riža, zapravo bi redovito trebala biti dio vaše prehrane. Naime, ova riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža.

Kao i druge vrste riža, već se tisućama godina konzumira u Aziji, a smatra se da su je stoljećima smjele koristiti tek kineske kraljevske obitelji.

Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim protuupalnim svojstvima. Navodi se kako pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih s krvožilnim sustavima, a dobar je izbor i ako želite smršavjeti. U 50 grama, odnosno jednom serviranju, ima 160 kalorija, a u njima se nalazi 1.5 grama masti, 34 grama ugljikohidrata, 5 grama bjelančevina i 4 posto dnevnog preporučenog unosa željeza.

Crne i ljubičaste namirnice već prepoznajemo kao one prepune antioksidansa, točnije antocijanina koji im i daje tu tamnu boju. Jedno je istraživanje pokazalo kako žlica zabranjene riže ima jednak udio antocijanina kao ljubičasto supervoće – borovnice.

Antocijanin je tijekom različitih istraživanja povezan s mnogim zdravstvenim dobrobitima, poput toga da može služiti kao prevencija za različite bolesti, kao što su one kardiovaskularne, no i da poboljšava funkcioniranje mozga, kao i smanjuje upale.

Osim antocijanina, crna riža je bogat izvor i vitamina E, koji se također smatra jakim antioksidansom koji štiti tjelesne stanice od oštećenja, kao što i djeluje preventivno za stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Također, fitokemikalije antocijanina reguliraju razinu kolesterola, odnosno smanjuju razinu lošeg LDL kolesterola.

Fitonutrijenti – moćni biljni antioksidansi koji nas štite od bolesti

Osim ovih zdravstvenih pogodnosti zabranjene riže, istraživanja su pokazala i kako je crna riža odlična za detoksikaciju organizma i pročišćavanje jetre od toksina

Druge beneficije crne riže su:

  • odlična je za probavu jer je bogat izvor vlakana, tj. preventivno djeluje na konstipaciju i napuhnutost

  • ako želite duže vrijeme ostati siti, crna riža će vam, zbog velikog udjela dijetalnih vlakana, upravo u tome pomoći

  • kao i druge riže, i crna riža ne sadrži gluten, tako da ju mogu konzumirati osobe koje pate od celikalije

Kuhanje crne riže

Crna riža kuha se na isti način kao i bijela, no s obzirom da nije rafinirana – treba joj duže vrijeme da se skuha. Kako biste ubrzali ovaj proces, ostavite crnu rižu da namače barem sat vremena prije kuhanja, a idealno bi bilo čak i nekoliko sati. Na taj ćete način zadržati više njene nutritivne vrijednosti. Ako ju nećete namakati prije kuhanja, potrebno će biti čak i sat vremena da se skuha, a ako ju stignete namočiti – trebat će otprilike pola sata da se skuha. 

Znate li što je ljubičasti kruh? Isprobajte i ove kombinacije namirnica i izbjegnite nadutost!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo