Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kokosovo mlijeko – smanjuje krvni tlak, ne sadrži laktozu i poboljšava probavu

Foto: Shutterstock

Svi pričaju o dobrobitima kokosovog ulja, kojih ima nebrojeno puno, od hidratacije kože do njege kose. Kokosovo mlijeko, za razliku od “brata” ulja, dosta je zanemareno, iako se redovito koristi u kuhinjama egzotične hrane.

Kokosovo mlijeko se priprema toliko jednostavno da ga i sami kod kuće možete napraviti – bijela unutrašnjost kokosa se izriba te se natapa toplom vodom. Kokosova krema slegne se na vrhu te se može ukloniti dok se ostatak tekućine cijedi gazom dok se ne dobije željena gustoća mlijeka.

Kokosovo mlijeka nema laktozu, pa ga mogu koristiti osobe koje ju ne podnose, a čest je i odabir vegana i vegetarijanaca kao alternativa mlijeku.

Kao i kokosovo ulje, i kokosovo mlijeko može poboljšati probavu i ojačati imunitet, kao i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. S obzirom na visoku nutritivnost, često konzumiranje kokosovog mlijeka utjecat će i na fizički izgled – odnosno može smiriti perut, kožne bolesti, kao i “ispeglati” bore, a sve zbog visokog udjela masnoće.

Kokosovo mlijeko dio je i paleo prehrane, no savjetuje ga se konzumirati u umjerenim količinama.

U 100 dcl kokosovog mlijeka nalazi se 229 kalorija, što je čak 5 puta više od kalorija u istoj količini običnog, kravljeg, mlijeka. No, unatoč svojem visokom udjelu masnih kiselina, kokosovo mlijeko je i dalje “isplativo” konzumirati za poboljšanje stanja organizma jer se u njemu nalazi laurinska kiselina – koju organizam lako absobira i kojeg tijelo koristi primarno kao izvor energije.

Kokosovo mlijeko:

  • ima antibakterijska i antivirusna svojstva zahvaljujući laurinskim masnim kiselinama
  • također, laurinska kiselina poboljšava i razinu kolesterola, a samim time i zdravlje srca i krvožilnog sustava
  • smanjuje krvni tlak, a zbog svojih nutritivnih sastojaka, pogotovo magnezija, pomaže u borbi sa stresom i napetosti mišića
  • ima i dovoljnu razinu elektrolita u sebi koji će pomoći kod dehidracije i proljeva, ali i bolnih mišića
  • sadrži i dobar udio željeza te se zbog toga predlaže anemičnim osobama
  • uz to, masne kiseline u kokosovom mlijeku “nadziru” kojom se stopom otpušta šećer u krv te tako kontrolira razinu inzulina  

Najvažnije je da se zbog kaloričnosti konzumira u umjerenim količinama, a istraživanja su pokazala kako u toj mjeri mogu asistirati gubitku kilograma, kao i gradnji mišića. 

Pogledajte 7 odličnih izvora kalcija za one koji ne vole mlijeko i mliječne proizvode, a saznajte više i o blagotvornom kozjem mlijeku

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo