Hrana i recepti

Hrana i recepti

Laneno ulje: kod kojih ga bolesti koristiti i kako?

Laneno ulje se može dodati prehrani i za poboljšanje općih kognitivnih funkcija, a u prehrani se koristi sirovo jer termičkom obradom gubi ljekovita svojstva.

Laneno ulje koristi najčešće se koristi kod sljedećih stanja i bolesti:

  • bolesti srca i krvnih žila (kod visokog kolesterola, triglicerida, ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka uslijed stanja krvnih žila)
  • kod upalnih i autoimunih bolesti zglobova
  • štitnjače poput reumatoidnog artritisa
  • tireoiditisa
  • kod neuroloških bolesti poput Parkinskonove bolesti
  • Alzheimerove bolest
  • depresije.

Može se davati i za poboljšanje općih kognitivnih funkcija posebno u trudnoći i dječjoj prehrani, te za regulaciju probave kod zatvora odraslih. Kod ginekoloških problema posebno vezanih uz rad hormona estrogena (mioma, endometroza) studije su oprečne te nije razjašnjeno hoće li lan i laneno ulje više pomoći ili štetiti nastalom problemu, pa svakako valja biti oprezan u primjeni.

Ipak treba pripaziti sa upotrebom jer kod osoba sa jačom peristaltikom ili oštećenom crijevnom sluznicom može posebno u većoj količini izazvati laksativan učinak i pražnjenje crijeva u vidu kašastih stolica i proljeva.

Laneno ulje terapijski preporučujem jedino nakon pregleda i uzete anamneze klijenta. Svakako pozitivne učinke će dodatna istraživanja još više rasvijetliti i potvrditi.

Kako koristiti laneno ulje?

U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidirali i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam.

Može koristiti kao odličan izvor masnoća u sirovom obliku na način da se jednostavno prelije preko gotovog jela, poput salata, žitarica, kvalitetnog mesa, može se dodati kao masna faza u izradi majoneze i različitih umaka koji se ne obrađuju termički ili ga dodamo u juhu nakon završetka kuhanja.

Vrlo brzo užegne stoga uz prethodne preporuke o načinu čuvanja svojim klijentima savjetujemo da ga potroške u roku od 6 tjedana od otvaranja.

Nutritivna svojstva lanenog ulja naspram maslinovog

Laneno ulje je značajno jer u svom sastavu sadrži antiokisadnse, polinezasićene masne kiseline te i α-linolensku masnu kiselinu. α-linolenska masna kiselina se u organizmu konvertira u omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalno djelovanje. Maslinovo ulje u svom sastavu sadrži najviše mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske masne kiseline, a u odnosu na laneno ulje bogatije je antioksidasnima koji su zaslužni za od bržeg zacjeljivanja rana, pa sve do smanjenja kolesterola. Ipak iskoristivost omega- 3 masne kiseline iz lanenog ulja (α-linolensku) značajno ovisi o kvaliteti ostale prehrane i o organizmu čovjeka, te nije uvijek pogodno kao izvor omega 3 masnik kiselina u prehrani.

Dio osoba neće imati dobrobiti od lanenog ulja po pitanju omega-3 masnih kiselina, pa njima svakako radije preporučujem omega-3 masne kiseline iz riba kako bi imali terapijski učinak.

Osobe s postojećim srčanim oboljenjima koja konzumiraju više alfa – linolenske masne kiseline imaju manji rizik od smrti od bolesti srca i krvnih žila. Zna se da je laneno ulje bogato tom masnom kiselinom, no nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili tu povezanost te još nema konkretnih znanstvenih dokaza da se sa sigurnošću može reći da određena doza lanenog ulja prevenira njihov nastanak.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo