Limun – saveznik vašeg zdravlja!

limun-5

Od limuna se ne baca apsolutno ništa – sok, "meso", kora – sve ima ljekovitu svrhu. Liječi od prehlade i plućnih bolesti, te suzbija reumatične tegobe.

Limun je na samom vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Limun sadrži selen i vitamine C i B, te povećava imunološki sustav i usporava starenje.

LimunPopijte čašu limunade čim se probudite i spriječit ćete zimske bolesti i popraviti raspoloženje. Ako je "čista" limunada ipak prekisela za vaš ukus, pomiješajte ju s malo soka od naranče, ili dodjate šećer.

Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati miris daje poseban okus, a narezano voće dulje održava svježim. Ne zaboravite: limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i na tanjur stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.

Koru limuna nemojte bacati jer sadrži puno dragocjenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora limuna sadrži eterična ulja, kao što je limonin, i djeluje antiseptički. U aromaterapiji se ulje limuna koristi se za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!