Neki ga vole u kolaču, neki s palačinkama, a neki u neobičnim slanim slasticama. Pri traženju biljaka sa željenim ljekovitim svojstvima ne moramo nužno lutati napuštenim livadama ili zaći duboko u šumu. Biljke poznatih gurmanskih kvaliteta vrlo često odlikuju i ne toliko poznata ljekovita svojstva. Jedna od takvih biljaka je i dobro nam znani orah.
Malo je osoba koje mogu reći da nikada u životu
nisu barem pokušale slomiti ljusku oraha… no jeste li znali da bacajući
ljusku s njom bacate i dragocjeni ljekoviti sastojak? Osim koštunjičave orahove
ljuske, ljekoviti su kora stabla, mlade grančice s pupoljcima, zeleni ovoj oko
ploda pred zriobu, listovi, muške rese i mladi plodovi. Neki od problema pri
kojima nam orah može pomoći su pojava peruti na vlasištu, kraste i svrab
vlasišta, ispadanje kose te bolesti krajnika, grla i dušnika.
Osim toga, orah
sadrži velike količine serotonina koji pruža osjećaj sitosti
pa je šačica oraha možda najzdraviji međuobrok koji već u malim količinama može
utažiti vašu želju za hranom i pomoći vam da skinete višak kilograma. Važno je
ipak naglasiti da su orasi bogati biljnim mastima pa je, ako ih koristite na
ovaj način, bolje ne pretjerivati u količini. Neobični pripravci od oraha,
poput bijelog vina s lišćem oraha mogu pomoći čak i kod ozbiljnih bolesti,
poput žutice i šećerne bolesti.
Protiv koje će točno boljke ili bolesti ljekovitu
primjenu imati vaš pripravak od oraha kućne izrade ovisi o tome koji dio biljke
i na koji način iskoristite. Ako patite od slabokrvnosti ili vas muče probavni
problemi, najbolje je skuhati čaj od lišća oraha. Čaj možete spremiti tako da
jednu veliku žlicu svježeg ili suhog orahovog lišća prelijete s pola litre kipuće
vode te ostavite stajati 5 minuta. Čaj nakon toga procijedite i pijte tijekom
dana na gutljaje.
Tinkture i masti bolji su odabir za borbu protiv kožnih
problema. Da biste pripremili tinkturu protiv ispadanja i za bolji rast kose,
isjeckanim pupoljcima i mladim grančicama napunite bocu, a zatim ih prelijte
rakijom i ostavite 3 tjedna na suncu ili toplom mjestu. Tako dobivenu tinkturu,
procijedite i mažite 2 puta dnevno. Ako pak patite od žutice ili šećerne
bolesti, da biste olakšali njihove simptome stavite 4 velike žlice suhog, u
prah samljevenog lišća ili mnogo svježeg lišća u bocu i prelijte bijelim vinom.
Ostavite ovakvu mješavinu stajati 48 sati, a zatim procijedite i pijte po jednu
čašu pola sata prije doručka i jednu čašu navečer prije spavanja.
Izvor: Biologija.com.hr