Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako prehrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od moždanog udara kod žena, bez obzira jesu li u prošlosti imale problema sa srcem ili ne.
Za neravnotežu između proizvodnje štetnih slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnost tijela da ih neutraliziraju je kriv oksidativni stres. Zbog spomenute se neravnoteže javljaju upale, oštećenja i otvrdnuće krvnih žila.
Antioksidansi poput vitamina C i E, karotenoidi i flavonoidi mogu spriječiti oksidativni stres i upalu, ali i “počistiti” slobodne radikale. Osim toga, antioksidansi osobito flavonoidi mogu poboljšati funkciju endotela i smanjiti zgrušavanje krvi, krvni tlak te mogućnost za upalu.
“Konzumacija prehrane bogate antioksidansima može smanjiti rizik od moždanog udara, poništavajući oksidativni stres i upalu. To znači da bi se voće i povrće moralo svakodnevno naći na tanjuru svih članova obitelji”, poručuje Susanne Rautiainen, autorica istraživanja.
Rezultati istraživanja su obavljeni u časopisu Journal of the American Heart Association.
K. R.