Po hranjivoj vrijednosti, skuše su najbolje ribe. One su jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina -2,1 g na 120 grama mesa. Samo 1 g omega-3 masnih kiselina na dan može smanjiti opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za 40 posto.
Osim
što su zdrave za srce, skuše sadrže i mnogo drugih tvari. Skuša ima više od 10 posto
RDA kalcija te je dobar izvor vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcija.
Također je bogata antioksidansima, vitaminima A i D.
Osim
svega toga, ona ima i puno B-vitamina: skuša je odličan izvor niacina, dobar
izvor tiamina, B 12 i riboflavina.
Omega-3
masne kiseline:
- Mogu sniziti kolesterol kod ljudi kod kojih je povišen i snižavaju visok krvni
tlak, a to smanjuje opasnost od bolesti koronarnih arterija ili srčane kapi. - Mogu sniziti količinu triglicerida u bolesnika kod kojih su oni povišeni (više
od 190 mg/dl triglicerida za žene predstavlja rizik od srčanog napadaja, a više
od 400 mg/dl rizik je za muškarce).
Smanjuje opasnost od krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati kap i srčani napadaj. - Mogu smanjiti upale kod bolesnika koji imaju psorijazu, ulcerozni kolitis,
artritis, lupus i astmu. - Mogu zakočiti rast kanceroznih tumora kod životinja.
Kalcij
i vitamin D bitni su za jake zube i kosti.
Betakaroten
i vitamin E mogu pomoći u sprječavanju oksidativnih oštećenja stanica, koja
mogu dovesti do pojave raka. Također štite od srčanog napadaja i kapi.
B-kompleks
je neophodan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, kao i za mnoge druge
važne zadaće u tijelu. Nedostatak
B-vitamina može rezultirati umorom, depresijom i slabljenjem imunološkog
sustava.
K. R.