Ako trebate dodatni poticaj da uživate u ovom ukusnom i hranjivom povrću, ovo je pet snažnih zdravstvenih dobrobiti šparoga za koje vjerojatno niste znali
Šparoge su prepune hranjivih tvari i odličan izvor vlakana, vitamina C i folata. Također su bogate vitaminom K, bitnim nutrijentom za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Sadrže krom, mineral u tragovima koji može poboljšati sposobnost inzulina da transportira glukozu iz krvotoka u stanice. što je dobra vijest ako pratite razinu šećera u krvi. Šparoge donose i druge potencijalne prednosti–
1. Pomažu u snižavanju krvnog tlaka
Šparoge sadrže kalij, važan nutrijent za održavanje zdravlja i funkcioniranja srca, kostiju, bubrega i živaca. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da se ovo povrće također sastoji od spoja koji se zove asparaptin, a koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi, snižavajući krvni tlak.
2. Mogu pomoći u borbi protiv raka
Uz avokado, kelj i prokulice, šparoge su posebno bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže u razgradnji karcinogena i drugih štetnih spojeva poput slobodnih radikala. Zbog toga konzumacija šparoga može pomoći u zaštiti i borbi protiv određenih oblika raka, poput raka kostiju, dojke, debelog crijeva, grkljana i pluća.
Kako najbolje pripremiti šparoge? 5 najjednostavnijih i najukusnijih ideja
3. Usporavaju proces starenja
Šparoge su jedno od najbolje rangiranih povrća zbog sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Zajedno s drugim potencijalnim namirnicama protiv starenja, šparoge kao bogat izvor antioksidanasa mogu pomoći u usporavanju procesa starenja i smanjenju upala.
4. Čuvaju mozak i kognitivne funkcije
Još jedno svojstvo ovog ukusnog proljetnog povrća protiv starenja je to što može pomoći našem mozgu u borbi protiv kognitivnog pada. Poput lisnatog povrća, šparoge sadrže folat koji zajedno s vitaminom B12, koji se nalazi u ribi, peradi, mesu i mliječnim proizvodima, smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja. Ako imate 50 i više godina, budite sigurni da unosite dovoljno B12 jer se vaša sposobnost njegove apsorpcije smanjuje s godinama.
5. Prirodni diuretik
Šparoge sadrže visoku razinu aminokiseline asparagina, koja služi kao prirodni diuretik, povećava mokrenje i pomaže tijelu da se riješi viška soli. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od edema (nakupljanje tekućine u tjelesnim tkivima) i one s visokim krvnim tlakom ili drugim bolestima povezanim sa srcem.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2022/04/debe73d8bc96f5cbe6d905bd080fe9a3-720x480.jpg)
Vrste šparoga
Najčešća vrsta šparoga je zelena, ali u supermarketima i restoranima možete vidjeti dvije druge: bijele, koje su delikatnije i teže ih je ubrati, i ljubičaste, koje su manje i voćnijeg okusa. Bez obzira koju vrstu odaberete, šparoge su ukusno, svestrano povrće koje se može kuhati na bezbroj načina ili uživati sirovo u salatama.
Nutritivna vrijednost šparoga (135 g nekuhanih šparoga):
Kalorije: 27 kcal
Bjelančevine: 3 g
Ukupna mast: 0,16 g
Vlakna: 3 g (12% dnevne vrijednosti)
Kalij: 273 mg (8% dnevne vrijednosti)
Vitamin C: 7,6 mg (13% dnevne vrijednosti)
Vitamin K: 56,2 mcg (70% dnevne vrijednosti)
Folat: 70,2 mcg (18% dnevne vrijednosti)
A.H.