Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tamna čokolada je prava stvar za srce!

Harvardski su stručnjaci analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2500 ispitanika. Osim što može smanjiti razinu krvnog tlaka i poboljšati stanje krvnih žila, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg kolesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećala razina dobrog kolesterola (HDL-a).

Zamijetili su smanjenje rizika faktora za šećernu bolest – koja sama po sebi predstavlja faktor rizika za zdravlje srca. Naime, otpornost n inzulin bila je smanjena kod osoba koje su konzumirale kakao.

Istraživači s Harvarda dobrobiti kakaa pripisuju polifenolnim flavonoidima koji mogu spriječiti bolesti srca Flavonoidi su antioksidansi koje obično nalazimo u voću, povrću, čaju, vinu ili kavi.

U većini istraživanja korištena je tamna čokolada s visokim udjelom kakaa i s malo šećera, koja se uvelike razlikuje od “komercijalno dostupne čokolade” – ona je obično znatno slađa i sadrži manje kakaa, te samim time nema jednake pozitivne učinke na zdravlje srca.

“Ove tvari [antioksidansi] pomažu arterijama očuvati zdravlje i štite od krvožilnih bolesti.
Kada tražite nešto slatko za grickanje, komadić tamne čokolade je vaš
najzdraviji izbor”, tvrdi dr. Suzanne Steinbaum i Bolnice Lenox Hill u New
Yorku.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo