Ove hranjive grickalice sadrže čak 20 posto proteina zbog čega ćete se duže osjećati sitima
Pistacije su zelene i blago slatkog okusa. Iako ih nazivaju orasima, botanički su pistacije sjemenke. Ljudi ih jedu tisućama godina i to ne bez razloga. Osim što su ukusne, pistacije su i hranjivi dodatak vašoj prehrani.
Sastoje se od 20% proteina, što je mnogo veći omjer kalorija i proteina od većine orašastih plodova. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sitima, a samim time i u kontroli težine.
Orasi, datulje, sir… Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja
Što sve sadrže pistacije
Pistacije se mogu pohvaliti velikom količinom antioksidansa, odmah iza običnog i pekan oraha. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, spojeva u vašem tijelu koji mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, uzrokujući prerano starenje, kao i bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.
Pistacije su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i kalija. Oba imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Kao i drugi orašasti plodovi, pistacije su glavna namirnica mediteranske prehrane, koja se povezuje s cjelokupnim dugoročnim zdravljem.
Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina.
Dobrobiti pistacija
Istraživanja su otkrila nekoliko mogućih zdravstvenih prednosti ovih ukusnih orašastih plodova, uključujući:
Promiču zdrave crijevne bakterije
Pistacije su bogate vlaknima, koja mogu djelovati kao prebiotik ili hrana koju probavljaju dobre bakterije u crijevima kako bi im pomogle u rastu. Vaše crijevne bakterije tada mogu fermentirati vlakna i pretvoriti ih u kratkolančane masne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i probavnih poremećaja.
Sniziuju krvni tlak i razinu kolesterola
Dokazano je da pistacije djeluju na snižavanje kolesterola. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve je to povezano sa zdravim razinama kolesterola i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. I istraživanja pokazuju da jedenje pistacija – posebno u usporedbi s jedenjem drugih orašastih plodova – rezultira nižim krvnim tlakom.
Održavaju zdravu razinu šećera u krvi
Pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihova konzumacija ne uzrokuje velike skokove šećera u krvi. Također sadrže antioksidanse, karotenoide i fenolne spojeve koji podržavaju zdravu razinu šećera u krvi.
Poboljšavaju zdravlje krvnih žila
Aminokiseline se smatraju esencijalnim, pa ako ih vaše tijelo ne može proizvesti, morate ih unositi prehranom. Neka istraživanja sugeriraju da aminokiseline u pistacijama snižavaju količinu masti i šećera (glikemijski indeks) u vašoj krvi te mogu tonirati vaše krvne žile i učiniti ih fleksibilnijima.
Evo zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinkom
Poboljšavaju zdravlje očiju
Pistacije imaju najviše razine zeaksantina i luteina među orašastim plodovima, a oba štite vaše oči od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom, kao i od makularne degeneracije, očne bolesti koja može uzrokovati gubitak vida kako starite.
Utječu na gubitak težine
Konzumiranje pistacija vam može pomoći da smršavite. Bogate su vlaknima i proteinima, što rezultira osjećajem sitosti i može vam pomoći da jedete manje. Savjetujemo da odaberete pistacije u ljusci za grickanje. Tako ćete polakše i pažljivije jesti jer je potrebno vrijeme da se skine ljuska.
Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli pistacije u ljusci unijeli 41% manje kalorija u jednom sjedenju u usporedbi s onima koji su jeli oguljene pistacije.
Nuspojave pistacija
Pistacije mogu imati i neke negativne nuspojave za pojedine ljude, uključujući:
Veći unos natrija
Sirovi pistacije nemaju mnogo natrija (1 šalica ima oko 1 miligram.) Ali to nije uvijek točno za pečene pistacije, koji se često sole. Šalica suhih pečenih pistacija sa soli ima 526 miligrama natrija. Previše natrija može vas izložiti većem riziku za visoki krvni tlak, bolesti srca i moždani udar.
FODMAP rizici
FODMAP je kratica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Jednostavnije rečeno, to su određene vrste ugljikohidrata. Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva trebali bi ograničiti FODMAP u prehrani kako bi imali bolju kontrolu nad svojim simptomima.
Pistacije se smatraju hranom s visokim udjelom FODMAP jer sadrže fruktane. Ako imate intoleranciju na fruktan – lošu reakciju na ovu vrstu ugljikohidrata – pistacije bi mogle smetati vašem trbuhu. Ako je tako, vjerojatno ćete iskusiti nadutost, mučninu i bol u trbuhu.
Rizici od alergija
Pistacije su orašasti plodovi. Neki ljudi s alergijama na orašaste plodove mogu imati ozbiljne reakcije na pistacije i trebali bi ih se kloniti. Simptomi alergijske reakcije na pistacije mogu uključivati:
- Svrbež usta, očiju, kože ili grla
- Poteškoće s gutanjem
- Mučnina i bolovi u trbuhu
- Proljev
- Začepljenost ili curenje nosa
- Otežano disanje ili kratak dah
- Anafilaksija
N. M.