Ove staklenke s cheesecakeom od limuna i borovnica obiluju proteinima te su savršen slatki zalogaj u kojem možete uživati bez grižnje savjesti.
Ove staklenke s cheesecakeom od limuna i borovnica su proteinski bogat desert koji spaja kremasti, kiselkasti nadjev sa slatkom, voćnom notom. Pripremljene s krem sirom s manje masnoće i djelomično obranom rikotom, ove staklenke obiluju proteinima, a istovremeno zadržavaju bogatu i baršunastu teksturu. Svježe borovnice daju prirodnu slatkoću, ali slobodno možete koristiti i zamrznute.

Ključni savjeti za pripremu:
- Možete napraviti vlastiti biljni proteinski prah kod kuće, što je povoljnija opcija. Počnite s 1 šalicom chia sjemenki, 1 šalicom konopljinih sjemenki i 1/4 šalice sjemenki bundeve. Stavite po 1/4 šalice svake vrste sjemenki u mlinac za začine i usitnite dok ne postanu fino mljevene. Prebacite u posudu ili staklenku i promiješajte. Ponavljajte s preostalim količinama sjemenki.
- Zamrznute borovnice također dobro funkcioniraju, ali kako zadržavaju vodu, nećete trebati dodavati dodatnu tekućinu pri pripremi voćnog sloja.
- Važno je da se sloj od borovnica ohladi prije dodavanja proteinskog praha, osobito ako koristite kupovni whey protein. Ako se doda u vruću smjesu, može se zgrudati i postati zrnast ili gumast.
Brzi i kremasti tiramisu – savršen desert gotov za samo 10 minuta, i to u zdravijoj verziji
Nutritivne napomene:
- Borovnice su bogate antocijanima, vrstom antioksidansa poznatim po protuupalnim svojstvima. Konzumacija više borovnica može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i tip 2 dijabetes. Također su dobar izvor vlakana, koji pomažu zdravlju crijeva i srca.
- Mliječni proizvodi poput rikote i krem sira jednostavan su način za dodavanje proteina i kalcija u desert. Konzumacija hrane s tim nutrijentima može podržati zdravlje kostiju. Birajte djelomično obranu rikotu umjesto punomasne kako biste smanjili unos kalorija i zasićenih masti, a zadržali prednosti proteina.

Sastojci:
- 1 i 1/2 šalice svježih ili zamrznutih borovnica
- 2 žlice vode
- 2 čajne žličice kristalnog šećera
- 3 žlice limunovog soka, podijeljeno
- 2 žlice biljnog proteinskog praha bez okusa i šećera
- 3/4 šalice krem sira s manje masnoće
- 1 i 1/4 šalice djelomično obranog rikota sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 i 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 i 1/2 čajne žličice naribane limunove korice, plus dodatno za ukras
- 2 žlice mrvica od graham keksa
Priprema:
- Pomiješajte 1 i 1/2 šalicu borovnica, 2 žlice vode (preskočite vodu ako koristite zamrznute borovnice ili kupljeni proteinski prah), 2 čajne žličice šećera i 1 žlicu limunovog soka u malom loncu. Zakuhajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru i pirjajte dok većina borovnica ne pukne i smjesa se ne zgusne, otprilike 8–10 minuta. Prebacite u srednju zdjelu i ostavite nepokriveno u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi, otprilike 40 minuta. Umiješajte 2 žlice proteinskog praha.
- U srednjoj zdjeli miksajte 3/4 šalice krem sira električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatki i kremast, oko 1 minutu. Dodajte rikotu, šećer u prahu, vaniliju, limunovu koricu i preostale 2 žlice limunovog soka; miksajte dok se sve dobro ne sjedini, oko 45 sekundi. Po potrebi zaustavite i sastružite smjesu sa stranica zdjele. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne stegne, oko 30 minuta.
- Za slaganje: u svaku od 4 staklenke (po 240 ml) stavite 1/4 šalice kremaste smjese; zatim dodajte po 3 žlice smjese od borovnice. Preko toga stavite još 1/4 šalice kremaste smjese. Na vrh pospite mrvice keksa i, po želji, dodatno naribanu limunovu koricu.
A. H.