Imamo odličan recept za zdravi i osvježavajući cheesecake od limuna i borovnica u čaši! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imamo odličan recept za zdravi i osvježavajući cheesecake od limuna i borovnica u čaši!

Freepik

Ove staklenke s cheesecakeom od limuna i borovnica obiluju proteinima te su savršen slatki zalogaj u kojem možete uživati bez grižnje savjesti.

Ove staklenke s cheesecakeom od limuna i borovnica su proteinski bogat desert koji spaja kremasti, kiselkasti nadjev sa slatkom, voćnom notom. Pripremljene s krem sirom s manje masnoće i djelomično obranom rikotom, ove staklenke obiluju proteinima, a istovremeno zadržavaju bogatu i baršunastu teksturu. Svježe borovnice daju prirodnu slatkoću, ali slobodno možete koristiti i zamrznute.

Unsplash

Ključni savjeti za pripremu:

  • Možete napraviti vlastiti biljni proteinski prah kod kuće, što je povoljnija opcija. Počnite s 1 šalicom chia sjemenki, 1 šalicom konopljinih sjemenki i 1/4 šalice sjemenki bundeve. Stavite po 1/4 šalice svake vrste sjemenki u mlinac za začine i usitnite dok ne postanu fino mljevene. Prebacite u posudu ili staklenku i promiješajte. Ponavljajte s preostalim količinama sjemenki.
  • Zamrznute borovnice također dobro funkcioniraju, ali kako zadržavaju vodu, nećete trebati dodavati dodatnu tekućinu pri pripremi voćnog sloja.
  • Važno je da se sloj od borovnica ohladi prije dodavanja proteinskog praha, osobito ako koristite kupovni whey protein. Ako se doda u vruću smjesu, može se zgrudati i postati zrnast ili gumast.

Brzi i kremasti tiramisu – savršen desert gotov za samo 10 minuta, i to u zdravijoj verziji

Nutritivne napomene:

  • Borovnice su bogate antocijanima, vrstom antioksidansa poznatim po protuupalnim svojstvima. Konzumacija više borovnica može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i tip 2 dijabetes. Također su dobar izvor vlakana, koji pomažu zdravlju crijeva i srca.
  • Mliječni proizvodi poput rikote i krem sira jednostavan su način za dodavanje proteina i kalcija u desert. Konzumacija hrane s tim nutrijentima može podržati zdravlje kostiju. Birajte djelomično obranu rikotu umjesto punomasne kako biste smanjili unos kalorija i zasićenih masti, a zadržali prednosti proteina.
Unsplash

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalice svježih ili zamrznutih borovnica
  • 2 žlice vode
  • 2 čajne žličice kristalnog šećera
  • 3 žlice limunovog soka, podijeljeno
  • 2 žlice biljnog proteinskog praha bez okusa i šećera
  • 3/4 šalice krem sira s manje masnoće
  • 1 i 1/4 šalice djelomično obranog rikota sira
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 i 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 i 1/2 čajne žličice naribane limunove korice, plus dodatno za ukras
  • 2 žlice mrvica od graham keksa

Priprema:

  1. Pomiješajte 1 i 1/2 šalicu borovnica, 2 žlice vode (preskočite vodu ako koristite zamrznute borovnice ili kupljeni proteinski prah), 2 čajne žličice šećera i 1 žlicu limunovog soka u malom loncu. Zakuhajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Smanjite vatru i pirjajte dok većina borovnica ne pukne i smjesa se ne zgusne, otprilike 8–10 minuta. Prebacite u srednju zdjelu i ostavite nepokriveno u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi, otprilike 40 minuta. Umiješajte 2 žlice proteinskog praha.
  2. U srednjoj zdjeli miksajte 3/4 šalice krem sira električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatki i kremast, oko 1 minutu. Dodajte rikotu, šećer u prahu, vaniliju, limunovu koricu i preostale 2 žlice limunovog soka; miksajte dok se sve dobro ne sjedini, oko 45 sekundi. Po potrebi zaustavite i sastružite smjesu sa stranica zdjele. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne stegne, oko 30 minuta.
  3. Za slaganje: u svaku od 4 staklenke (po 240 ml) stavite 1/4 šalice kremaste smjese; zatim dodajte po 3 žlice smjese od borovnice. Preko toga stavite još 1/4 šalice kremaste smjese. Na vrh pospite mrvice keksa i, po želji, dodatno naribanu limunovu koricu.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo