Ako ste razmišljali o prijelazu na biljnu prehranu, bilo iz ekoloških ili zdravstvenih razloga, otkrit ćete da mnogo obroka uključuje neku vrstu soje. No je li ona dobra za nas?
Neki uobičajeni prehrambeni proizvodi od soje uključuju: tofu, edamame, tempeh, miso, sojino mlijeko, sojin umak, izolat sojinog proteina, sojino ulje i teksturirani biljni protein.
Zabrinutost oko soje prvenstveno proizlazi iz dviju studija objavljenih 1987. i 1998., kaže registrirana dijetetičarka Lauren McNeill, specijalizirana za biljnu prehranu.
Istraživači su istraživali kako je sirova soja koju su konzumirali miševi utjecala na razinu hormona i zdravstvene rezultate. Otkrili su da soja kod miševa povećava rizik od raka i stimulira rast grudi.
Soja sadrži fitoestrogene, što znači da ima sličnu kemijsku strukturu kao estrogen i potencijalno može oponašati i povećati aktivnost estrogena u tijelu. Zbog toga su ljudi bili zabrinuti da bi vas fitoestrogeni, poput onih koji se nalaze u soji, izložili povećanom riziku od raka dojke, jer aktivnost estrogena može djelovati kao katalizator za rast raka.
Ostala zabrinutost u vezi sa sojom uključivala je kako ona potencijalno može inhibirati funkciju štitnjače na temelju studija na životinjama i u epruvetama.
Ali te su studije u osnovi pogrešne, tvrdi McNeill.
Soja nije inherentno ono što miševi općenito jedu… nije dobra studija za prevođenje na ljude. Zapravo postoje dokazi koji upućuju na ukupne dobrobiti soje za ljudsko zdravlje.
Brojne novije studije i pregledi istraživanja opovrgli su zabrinutost da je soja štetna za vaše zdravlje. Istraživanja su otkrila da soja nema značajan utjecaj na funkciju štitnjače – ali se taj odnos još uvijek istražuje.
Studija iz 2010. također je ispitala kakav utjecaj soja ima na muške reproduktivne hormone. Otkrili su da soja nema utjecaja na testosteron ili druge spolne hormone kod muškaraca.
Sada imamo vrlo jasne podatke o ljudima koji pokazuju da nema povezanosti između konzumacije soje i povećanja rizika od raka i povećanja recidiva raka, kaže dr. Neil Iyengar, onkolog iz New Yorka.
Potencijalne zdravstvene prednosti soje
Nekoliko je studija pokazalo da konzumacija soje ne samo da pomaže u smanjenju rizika od raka, već može i općenito poboljšati zdravstvene ishode.
Hrana od soje poput tofua, edamamea i tempeha prepuna je vlakana, proteina, vitamina i minerala, uz dodatni bonus jer je biljnog podrijetla, što je korisno zbog ukupnih zdravstvenih i dugovječnih dobrobiti koje proizlaze iz biljne prehrane.
Dobra stvar u vezi soje je to što je tako bogat izvor hranjivih tvari… Sigurno ne bih rekao ljudima da izbjegavaju soju. U stvari, rekao bih ljudima da uvrste soju u zdravu prehranu koja štiti od raka, kaže Iyengar.
Studija iz 2009. na ženama koje su preživjele rak dojke u Kini (u dobi od 20 do 75 godina s dijagnozom između ožujka 2002. i travnja 2006.) pokazala je da su one s dijetom bogatom sojom imale znatno manji rizik od smrti i ponovnog pojavljivanja raka.
S druge strane, čini se da muškarcima konzumacija soje pomaže u smanjenju rizika od raka prostate, prema studiji iz 2018.
U međuvremenu, pregled iz 2019. objašnjava da su fitoestrogeni — koji se nalaze u soji — povezani s nizom dobrobiti, uključujući kardiovaskularne i kognitivne funkcije, zdravlje kože, potpomaganje mršavljenja i minimiziranje simptoma menopauze.
Druge dobrobiti soje uključuju:
- Niži ukupni kolesterol
- Smanjena hipertenzija
- Snižena razina šećera u krvi natašte
- Suzbijanje apetita
- Minimiziranje starenja kože
Evo kako unos previše proteina može naškoditi vašem zdravlju
Najbolji način konzumiranja soje
Neki oblici soje su više prerađeni od drugih, kao što je izolat sojinog proteina ili teksturirani biljni protein—uobičajen u proteinskim prahovima i veganskim alternativama mesu, te sojino ulje, koje se nalazi u mnogim prerađenim prehrambenim proizvodima i koristi se kao ulje za kuhanje u mnogim restoranima. Najbolje je držati se minimalno prerađene hrane od soje kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti proteina, vlakana i drugih hranjivih sastojaka koji se nalaze u soji.
Što manje obrade, to bolje, kaže Iyengar.