6 iznenađujućih znakova dehidracije - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 iznenađujućih znakova dehidracije

Jednom kada osjetimo žeđ, u stvari smo jedan do dva posto dehidrirali, upozorili su stručnjaci Sveučilišta u Connecticutu koji su proučavali utjecaj dehidracije na ljudsko ponašanje.

Dehidracija pogađa sve ljude, a pravilna hidratacija je jednako bitna za osobe koje cijeli dan rade za računalom kao i za maratonce, koji mogu izgubiti i do osam posto svoje težine u vodi za vrijeme natjecanja”, objasnio je Lawrence Armstrong, jedan od voditelja istraživanja.

Dehidracija je stanje koje nastaje nakon što tijelo gubi više tekućine nego što je primilo, a time se remeti ravnoteža minerala u tjelesnim tekućinama. Blaga dehidracija se događa kada tijelo gubi oko dva posto ukupne tjelesne tekućine, umjerena dehidracija označava gubitak od oko pet posto od ukupne tekućine u tijelu. Teška dehidracija se događa ako tijelo izgubi oko deset posto od ukupne tekućine, što već može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Dovoljna količina vode bitna je za procese regulacije tjelesne
temperature koji su pogotovo značajni ljeti. Između ostaloga, voda je
potrebna za regulaciju probave i stolice, a njen nedostatak može
ugroziti naš krvožilni sustav, uzrokujući pad krvnog tlaka i
kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga”, objasnio je dr. Mislav Čudić za portal Ordinacija.hr.

Na koje simptome valja obratiti pozornost?

Zadah iz ustiju

Slina sadrži antibakterijske sposobnosti, ali dehidracija može spriječiti tijelo u stvaranju dovoljnih količina sline.

“Ako ne stvarate dovoljno sline, može doći do prekomjernog rasta bakterija, a jedna od nuspojava toga je i zadah iz ustiju zbog kronične dehidracije”, otkrio je John Higgins, profesor kardiovaskularne medicine Sveučilišta Teksas.

Suha koža

“Mnogi misle da se dehidrirane osobe puno znoje, no kako tijelo prolazi kroz razne faze dehidracije, čovjeku se jako vrti i nema dovoljno krvi, što dovodo do suhe kože”, objasnio je Huggins za portal Everyday health.com. Jednako tako se može jviti crvenilo.

Grčevi u mišićima

“Što vam je toplije, to imate veće izglede za grčeve u mišićima. Kako mišići rade sve jače i jače, mogu se grčiti od same vrućine. Promjene u elektrolitima, natriju i kaliju također mogu prouzročiti grčeve”, tvrdi Higgins.

Vrućica i zimica

Ako vas je pogodila teška dehidracija, mogući su simptomi poput vrućice, ali i zimice. Vrućica može biti pogotovo opasna – obratite se liječniku ako dosegne 38,3 stupnja.

Žudnja za slatkišima

Usred dehidracije, zbog pomanjkanja vode određeni organi ne mogu pravilno funkcionirati, a u krv se ne može otpustiti glukoza iz unesene hrane. Rezultat je žudnja za hranom.

“Žudnja za slatkišima je češća upravo zbog poteškoće tijela da stvara glukozu”, tvrdi Higgins.

Glavobolja

Mozak je okružen likvorom, tekućinomj koja ga štiti unutar
lubanje, a ako se smanji količina te tekućine zbog dehidracije
organizma, mozak se dolovno može naslanjati na lubanju i na taj
način prouzročiti glavobolju, tvrdi Higgins.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo